Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
do 28 mei t/m vr 24 mei 2019

Let us in – work in progress

Opening za. 4 mei 15:30u

open:09:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: kunstruimte
Openingstijden kunstruimte:
Ma t/m vr van 09.00 – 17:30 uur | Za en zo van 11.00 – 17:00 uur

 

Let us in – work in progress
4 t/m 24 mei 2019
Opening zaterdag 4 mei 15:30 u

In de LHBTQI-wereld is een transitieproces een belofte, verandering, een omkeer: een 'coming out' die een nieuwe tijd markeert. Een transitieproces zoals dit brengt onrust, onzekerheid en onveiligheid met zich mee. Het is een strijd die eerst inwendig en daarna met de omgeving gevoerd wordt. Stap voor stap leggen homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, queers en intersekse personen deze weg af met het ultieme doel te mogen zijn wie ze zijn.

Helaas zijn we nog ver van huis als het gaat om acceptatie van deze minderheidsgroeperingen. Door kwetsende en gewelddadige gebeurtenissen tegen deze community worden deze feiten ons hardhandig onder onze neus gewreven. De recent besmeurde postercampagne van Suit Supply is daar een triest voorbeeld van. Maar ook een galerie in Groningen waar de ramen bespuugd zijn, een expositie in Dordrecht waarbij foto’s verbannen zijn van facebook, de ruiten bespuugd werden en regenboogvlaggen zijn gestolen, getuigen van een strijd om acceptatie die nog niet gestreden is.

Ondertussen is het bijna 50 jaar geleden dat de Stonewall rellen in New York (juni 1969) plaatsvonden. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten in opstand te komen. Voor het eerst bood de ‘Holebi’ beweging weerstand tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie en vocht hij terug toen de politie de bar wilde ontruimen. Dit verzet kreeg ook navolging via de weg van de kunsten.

Kunst is een krachtig wapen. In kunst kun je uitdrukking en verbeelding geven aan wie je bent. Al in de klassieke oudheid werd het thema homofilie afgebeeld op aardewerk en later (renaissance) in muurschilderingen verbeeld. Ook vandaag de dag verbeeldt de kunstenaar het thema seksualiteit en gender-issues in de beeldende kunst, en de strijd om niet man, niet vrouw maar mens te mogen zijn.

De tentoonstelling 'Let us in, work in progress' laat de noodzaak zien van de acceptatie en normalisering maar laat ook het gevecht zien.

Curatoren: Maurice Nuiten en Ivonne van der Velden

Deelnemende kunstenaars: AdeY (UK/SE), Risk Hazekamp (NL) Thiemi Higashi (BR/JP), Marijn J. Kuijper (NL), Maurice Nuiten (NL), Joran van Soest (NL), Koes Staassen (NL), Leendert Vooijce (NL), Albert van Westing (NL).

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.