Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
di 23 jul t/m zo 17 feb 2019

Killing Time, Atelier Van Lieshout

open:11:00
start:11:00
locatie: kunstruimte
zaal: kunstruimte

Killing Time

Atelier Van Lieshout

22 december 2018 – 17 februari 2019
Opening zaterdag 22 december 15:30 uur
Willem Twee kunstruimte

Wat er ook gebeurt, de klok tikt verder. Soms vliegt de tijd aan ons voorbij en soms lijken de uren, dagen, weken en maanden voorbij te kruipen. Ondanks onze rekbare ervaring van tijd weten we dat het een constante factor en leidraad in ons leven is. Het nieuwste werk van Atelier Van Lieshout bevestigt en bevraagt ons concept van tijd. Middels verschillende klokken en instrumenten laat de kunstenaar zien dat ook aan de tijd een einde kan komen. Tijd is een begrip dat in de huidige wereld op verschillende manieren gezien, begrepen en gelezen kan worden. Werken als Pijp bom Klok, de Naar de Kloten Klok en de Back to the Future Klok nemen het bestaande concept van tijd op de schop, proberen het idee en ons begrip van tijd te herdefiniëren en de zekerheid van de voortschrijdende tijd te ontnemen.

Dit werk van Atelier Van Lieshout maakt deel uit van zijn recente project CryptoFuturisme, waarbij Joep van Lieshout ruim een eeuw na dato teruggrijpt op de Italiaanse Futuristen. Met zijn kunst spiegelt hij, aan de hand van de verschillende recent opkomende fascistische bewegingen, de wisselwerking tussen utopie, dystopie en destructie. Volgens Van Lieshout bevinden we ons op een kantelpunt in de geschiedenis. Er voltrekken zich grote technologische vernieuwingen op het vlak van kunstmatige intelligentie, genetische manipulatie en robotica, maar zullen deze ons gelukkiger maken? Zijn we in staat om met oude gewoontes te breken en op een nieuwe manier met elkaar te communiceren en samen te leven? Of lopen we op de rand van de afgrond waarbij besluiteloosheid, vercommercialisering en big data ons hele bestaan zullen controleren? Welke rol speelt de tijd en de beleving van tijd daarin en kunnen we daar nog iets aan veranderen?

In de solotentoonstelling Killing Time in Willem Twee kunstruimte te ’s-Hertogenbosch worden deze vragen bij de bezoeker neergelegd en wordt de eindeloze discussie over dit concept aangegaan. De werken van Van Lieshout bieden een nieuw perspectief op de transitie van tijd, op onze beleving van tijd en op de manier waarop de tijd misschien toch niet zo genadeloos en onbuigzaam is als we denken.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.