kassa
Kunstruimte
vr 21 jul t/m zo 29 okt 2017

Kift Kijken

Artwork van Wim ter Weele

locatie: kunstruimte
zaal: Spiegelzaal

Kift Kijken

Artwork van Wim ter Weele,  15 t/m 29 oktober, Spiegelzaal

Met de expositie Kift Kijken krijgt de bezoeker een kijkje in de artistieke en creatieve keuken van muziektheatergroep De Kift.

De Kift

De Kift is een achtkoppig in de punk geboren muziekgezelschap. Tomeloze energie, theater, intieme momenten, weemoed en euforie wisselen elkaar moeiteloos af tijdens de gecontroleerde chaos die De Kift op het podium creëert. Bizarre ritmes, gitaren, blazers en ongebruikelijke instrumenten, met Nederlandstalige liedteksten die zijn samengesteld uit de wereldliteratuur.

De Kift bracht sinds de oprichting in 1988 tien studioalbums uit, werkte aan verschillende theater-, film- en samenwerkingsprojecten, schrijft muziek voor film en televisie en tourt met shows in binnen- en buitenland.

Wim ter Weele (Delft 1951) is, samen met medeoprichter Ferry Heijne, artistiek leider van De Kift. Daarnaast is hij ook muzikant (drummer) en vormgever. Hij werd opgeleid aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. In 1987 richtte hij samen met Ferry De Kift op. Enkele jaren daarvoor stond hij in Rotterdam aan de wieg van de Rondo’s en maakte hij korte tijd deel uit van de roemruchte punkband The Ex.

 

Ter Weele is verantwoordelijk voor de decors en de vormgeving van alle bijzondere albumverpakkingen. Iedere cd-hoes is handgemaakt. Ter Weele knipt en schildert er lustig op los. Fans worden via een facebook bericht geïnformeerd en helpen mee. "Wij hadden eigenlijk helemaal geen zin in die overstap naar de cd begin jaren negentig: een platenhoes heeft nog iets, maar wat kan je nou met zo'n lullig plastic doosje? We zijn gaan kijken of het ook anders kon. Onze eerste cd zat in een sigarenkistje. Maar er zijn er ook die een stuk bewerkelijker zijn: een fotolijstje als cd-verpakking, of een hoes gemaakt van een oud kookboek bijvoorbeeld..."

Bron: Trouw

De cd HOOFDKAAS bijvoorbeeld wordt verpakt in oude kookboeken. De kaft wordt verwijderd. Een paar katernen worden vervangen met het door Ter Weele geïllustreerde tekstboek. Vervolgens gaat het geheel weer in de originele kaft en onder de snijmachine.
"Bij het verzamelen van kookboeken stuitte ik op het Margriet kookboek uit de jaren vijftig. Dat lag bij ons thuis ook. Ik kende alle tekeningen nog. Vaak volkomen absurde illustraties, zeker voor een kookboek. Als ik door m’n eigen tekeningen blader kan het niet anders dat dit boek een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen is geweest. Eigenlijk ben ik meer tekenaar dan schilder. Potlood, fineliner,  kroontjespen, houtskool, Oost-Indische inkt, kopieerapparaat, schaar en plakband."

Op 20 oktober markeert De Kift met een optreden het 30 jarig bestaan van het Willem Twee poppodium.

www.dekift.nl

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.