Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
za 23 okt t/m zo 03 okt 2021

Kateřina Konarovská

Met trots presenteert Willem Twee kunstruimte een serie wandkleden van kunstenaar Kateřina Konarovská in de spiegelzaal, die zij maakte bij het TextielLab in Tilburg.

Kateřina Konarovská werkt met een breed scala aan media: muurschilderingen, keramiek, textiel, video en performance. Daarnaast zingt ze in de band MARIA, schrijft ze songteksten en maakt ze tijdschriften en radioprogramma’s.

In haar wandkleden grijpt Kateřina terug op een aloude folkloristische traditie om gebeurtenissen en verhalen uit te beelden in wandtapijten of schilderijen. Door de verschillende situaties die zich in één landschap afspelen hebben haar werken iets weg van de taferelen van Pieter Brueghel of Jheronimus Bosch. We zien verschillende scènes uit het leven van moderne stadsmensen. Kateřina’s eigen omgeving, maar ook haar droomwereld liggen aan de kleurrijke voorstellingen ten grondslag. Net als in dromen zijn de scènes niet-lineair; tijd en plaats zijn onduidelijk. Het verband tussen de verschillende scènes laat de kunstenaar over aan de verbeelding van de toeschouwer.

Op 20 september worden de vier wandkleden verruild voor een nieuw project, waarvoor Kateřina samenwerkte met haar partner Martin Gabriel. Samen ontwierpen ze een serie katoenen kleden die ook gebruikt kunnen worden als draagdoeken voor baby’s. De draagdoek beleeft een enorme revival. Kateřina en Martin haken hier op aan, maar in plaats van de gebruikelijke, vrolijke patroontjes zijn de voorstellingen op hun doeken zeer onconventioneel. Zij vroegen een aantal ouders de doeken te gebruiken en dat riep soms heftige reacties op. De kunstenaars maken hiermee een hip gebruiksobject tot een kunstobject met inhoud en een sterke boodschap.

Kateřina Konarovska (1988) woont en werkt in Den Haag. Ze studeerde aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de West-Boheemse Universiteit in Praag. Haar werk is te zien geweest bij verschillende galeries en presentatieplekken in Nederland en Tsjechië, waaronder een solo tentoonstelling bij Pavillion Gallery in Praag en Art Rotterdam. In 2019 werd zij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. misttake.info

Beeld: I Work for Nature and Nature Works for Me, 230 x 180 cm, geweven mohair, merino, katoen, viscose en linnen, 2021

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.