Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
zo 29 mrt t/m zo 26 mei 2019

Joyce Overheul

open:09:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: spiegelzaal

Het werk van Joyce Overheul (1989, ‘s-Hertogenbosch) draait in brede zin om menselijk gedrag.

Haar kunstenaarspraktijk focust zich voornamelijk op het gebruik van sociale experimenten, video- en audioprojecten in documentaire stijl, performances en fotografie. Daarnaast gebruikt ze regelmatig textiel als medium: variërend van wandtapijten tot stoffen objecten. Overheul legt zich niet vast op één medium of werkwijze, maar kiest per project wat het beste bij het concept past.
In januari 2019 reisde Joyce Overheul naar Tehran, Iran om daar een maand lang als artist-in-residence aan de slag te gaan bij Aria Residency. Overheul is gefascineerd door menselijk gedrag: waarom we doen wat we doen en welke keuzes we daarin maken. Zo onderzoekt en verbeeldt ze bijvoorbeeld door een instantie of overheid opgelegde keuzes. In Iran is het sinds enkele decennia verplicht voor vrouwen om zich ‘degelijk’ te kleden, zo moeten ze in het openbaar lange mouwen, een lange blouse of vest en een hoofddoek dragen, westerse ‘blote’ kleding is uit den boze. Maar een groot deel van de bevolking wil dat helemaal niet. Overheul bezocht de plekken waar in 2017 demonstraties hebben plaatsgevonden tegen deze verplichte kledingvoorschriften en observeerde het hedendaagse straatbeeld. Eén van de straatfoto’s die ze daar gemaakt heeft, heeft ze terug in Nederland verwerkt tot een enorm wandkleed van vier bij twee meter. Ook maakte ze verschillende kleine werken in textiel, waaronder een banner met de quote ‘men of quality do not fear equality’. Met die banner is ze de straat op gegaan om mensen die deze boodschap ondersteunden, vast te leggen. Zowel de banner als de fotoreeks zijn in deze expositie te zien.
Joyce Overheul (1989, ‘s-Hertogenbosch, NL) studeerde Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en behaalde later haar mastergraad in Artistic Research aan de MaHKU.

http://www.j-o-y-c-e.com

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.