Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
vr 13 dec t/m zo 28 apr 2019

Jitske Bakker

open:09:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: spiegelzaal

Het zacht fluisteren vertaald zich
In de lijnen die over het papier
Kruipen, aaien, wroeten, likken
In een slingerend samenpakken om
De leegte te omvangen
Net
Op het randje van wat zichtbaar is
Of als een niets dat zich overal een weg door-weet
Het probeert zich te onttrekken
In een half-zijn
Verlangend

Jitske Bakker (Delft 1982)

Jitske Bakker woont en werkt in Amersfoort. Haar grote tekeningen kenmerken zich door sferische en verstilde landschappelijke elementen.

Herinneringen aan bergwandelingen uit haar vroege jeugd en het blijvende verlangen om te trekken en ontdekken vormen de basis voor Jitske Bakkers denkbeeldige landschappen op papier. Terwijl de top vaak het doel is, is de verwondering onderweg minstens zo belangrijk. Betoverd door het niet weten wat er achter de volgende bocht komt, wandelt ze over hobbelige en kronkelende paden met voortrollende uitzichten. Rotsformaties bol van vreemde wezens doemen aan alle kanten op. Deze ervaring verbeeld Bakker met kolkende netwerken van lijnen die zich tegen kraak-wit papier afzetten. Massa en leegheid vormen en omvatten elkaar. Weglaten maakt onderdeel uit van haar werk.

Bakker ziet het tekenen als een nog altijd voortdurende ontdekkingsreis die ze maakt met zacht, uitwisbaar houtskool of krijt. Haar tekeningen ogen kwetsbaar. Het delicate proces van toevoegen en weghalen is duidelijk zichtbaar en geeft haar werk een indrukwekkende kracht. Haar werk is sferisch, de papieren landschappen zijn als wandelpaden die je de weg wijzen. Maar Bakker wil de blik van de kijker niet vastzetten op één punt maar juist in beweging brengen en de tijd geven om eigen sporen in het landschap te vinden.

http://www.jitskebakker.nl

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.