Verhuurhuur bij ons een ruimte
Kunstruimte
zo 17 feb t/m zo 28 okt 2018

Jan de Bie

locatie: kunstruimte
zaal: Kunstruimte

DE ALEPH


25 augustus t/m 28 oktober 2018 | Locatie Willem Twee muziek en beeldende kunst en Grafisch Atelier.

De Aleph – een kleine bol waarin ‘alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken’, ook vanuit de hoeken in Jan de Bie’s atelier in Den Bosch.

In het werk van Jan de Bie dringt de Aleph zich steeds aan hem op, het verschijnt bewust en onbewust. Maar niet alleen de Aleph steekt steeds de kop op, het werk van de Bie heeft altijd een sterke relatie met de literatuur. Bibliotheken, boeken en hun kaften, boekenwinkels en antiquariaten en verhalen van grote schrijvers vinden steeds hun weg naar de hand van Jan de Bie, die ze onmiskenbaar in zijn werk insluit.

Naast een meester-kunstenaar is Jan de Bie ook een meester-twijfelaar. Wanneer is een werk af? Op welk punt moet je concluderen dat een werk niet gelukt is? Of juist wel gelukt is? Of moet je ergens doorheen en onbesuisd door werken? Kill your darlings? Er zijn dagen waarop alles niets lijkt, en dagen waarop niets alles lijkt. Voor deze tentoonstelling verhuist Jan de Bie (gedeeltes) uit zijn atelier naar de Willem Twee kunstruimte waar hij gedurende deze periode ook regelmatig zal werken. Twijfelwerken, onaffe werken en doorwerkwerken in het atelier vinden een plek in de tentoonstelling. Niet alleen het geslaagde werk wat “reeds bewezen goed” is mag aan deze tentoonstelling deelnemen, maar ook werk waarin het proces en de twijfel van de maker nog zichtbaar zijn. De samenstelling van de tentoonstelling is niet vast maar zal tijdens de tentoonstellingsperiode door ingrepen van de kunstenaar veranderen.

Frank van Osch, Aloys van den Berk, Teddy Tops en Lucas de Waard gaan het experiment aan, om vanuit hun achtergrond als filmmaker en/of schrijver een bijdrage te leveren aan deze tentoonstelling in tekst, beeld, audio, video en performances naar aanleiding van een persoonlijk onderzoek naar de thema’s van de tentoonstelling. Deze expedities leveren naast een bijdrage aan de tentoonstelling een programma op van evenementen en activiteiten. Iedere deelnemer organiseert een avond waarin zijn of haar thema’s aan bod komen.

De Aleph
De Aleph is een kort verhaal van de Argentijnse Jorge Luis Borges, gepubliceerd in 1945 over een bol, te vinden onderaan een keldertrap; 'de plek waar alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken'. De hoofdpersoon van het verhaal gelooft niet in de Aleph en laat zichzelf opsluiten in de kelder onder de trap, waar de Aleph zich zou bevinden:
“Ik zag de omloop van mijn bloed, en ik zag het raderwerk van de liefde en de wijziging door de dood, ik zag de Aleph, vanuit alle punten, ik zag in de Aleph de aarde en op de aarde opnieuw de Aleph en in de Aleph de aarde, ik zag mijn gezicht en mijn ingewanden, ik zag jouw gezicht, en ik werd duizelig en moest huilen, omdat mijn ogen dat geheime, vermoede voorwerp hadden gezien, waarvan de mensen zich de naam toe-eigenen, maar dat door geen mens is aanschouwd: het onbevattelijke heelal.”

GA Jaarprent 2018
Bij gelegenheid van de tentoonstelling De Aleph brengt Grafisch Atelier Den Bosch bovendien de GA Jaarprent 2018 uit. Het is dit jaar voor de zestiende keer dat er door Grafisch Atelier Den Bosch een Jaarprent wordt uitgegeven en ditmaal is die net als in 2002, toen het Grafisch Atelier met hun inmiddels vermaarde reeks begon, gemaakt door kunstenaar Jan de Bie. Een dubbel-linosnede gedrukt op Somerset satin white 300 gr. met de afmetingen 78 x 56 cm in een beperkte oplage. Een waar buitenkansje om voor een zeer vriendelijke prijs van € 100,- een prachtige prent van Jan de Bie te bemachtigen.

Voor meer informatie mail naar: ivonnevandervelden@willem-twee.nl of info@gadenbosch.nl

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.