kassa
Kunstruimte
ma 20 aug t/m zo 28 okt

Jan de Bie

open:11:00
start:09:00
locatie: kunstruimte
zaal: Kunstruimte
Gratis

DE ALEPH

25 augustus t/m 28 oktober 2018 | Opening 25 augustus 15:30 uur Locatie Willem Twee muziek en beeldende kunst, spiegelzaal en Grafisch Atelier.

De Aleph is een tentoonstelling met werk van beeldend kunstenaar Jan de Bie en schrijvers: René Oskam, Oscar Kocken, Teddy Tops en Lucas de Waard.
In opdracht van het Grafisch Atelier Den Bosch.

De Aleph – een kleine bol waarin ‘alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken’.
– Jorge Luis Borges

In het werk van Jan de Bie dringt de Aleph zich steeds aan hem op, het verschijnt bewust en onbewust. Maar niet alleen De Aleph steekt steeds de kop op, het werk van de Bie heeft altijd een sterke relatie met de literatuur. Bibliotheken, boekenkaften, boekenwinkels en verhalen van grote schrijvers vinden steeds hun weg naar de hand van Jan de Bie, die ze onmiskenbaar in zijn werk terug vindt.

Naast een meester-kunstenaar is Jan de Bie ook een meester-twijfelaar; wanneer is een werk af? Op welk punt moet je concluderen dat een werk niet gelukt is? Of moet je ergens doorheen en onbesuisd doorwerken? Kill your darlings. Er zijn dagen waarop alles niets lijkt, en dagen waarop niets alles lijkt . Voor deze tentoonstelling verhuist Jan de Bie zijn complete atelier naar Willem Twee kunstruimte waar hij gedurende deze periode zal werken. Twijfelwerken, onaffewerken en doorwerkwerken die in het atelier thuis horen, vinden een plek in de tentoonstelling. Niet alleen het geslaagde werk, wat reeds bewezen “goed” is mag aan deze tentoonstelling deelnemen, maar ook het proces en de twijfel van de maker zijn te zien.

De jonge en getalenteerde schrijvers René Oskam, Oscar Kocken, Teddy Tops en Lucas de Waard leveren op eigen wijze een bijdrage aan de tentoonstelling. In tekst, beeld, audio, video en performances onderzoeken ze de thema’s van de tentoonstelling en hoe woord een visuele meerwaarde kan krijgen binnen een beeldende kunst context.

Deze ‘expedities’ leveren naast een bijdrage aan de tentoonstelling ook een programma op van evenementen en activiteiten. Iedere deelnemer organiseert een avond waarin zijn of haar thema’s aan bod komen.

De Aleph

'De Aleph' is een kort verhaal van de Argentijnse Jorge Luis Borges, gepubliceerd in 1945 over een bol, te vinden onderaan een keldertrap; 'de plek waar alle plekken op aarde onvermengd aanwezig zijn, gezien vanuit alle hoeken'. De hoofdpersoon van het verhaal gelooft niet in de Aleph en laat zichzelf opsluiten in de kelder onder de trap, waar de Aleph zich zou bevinden:

ik zag de omloop van mijn bloed, en ik zag het raderwerk van de liefde en de wijziging door de dood, ik zag de Aleph, vanuit alle punten, ik zag in de Aleph de aarde en op de aarde opnieuw de Aleph en in de Aleph de aarde, ik zag mijn gezicht en mijn ingewanden, ik zag jouw gezicht, en ik werd duizelig en moest huilen, omdat mijn ogen dat geheime, vermoede voorwerp hadden gezien, waarvan de mensen zich de naam toe-eigenen, maar dat door geen mens is aanschouwd: het onbevattelijke heelal.” Jorge Luis Borges

De tentoonstelling De Aleph is in opdracht van het Grafisch Atelier Den Bosch gecureerd door Nico Thöne en mede mogelijk gemaakt door Willem Twee muziek en beeldende kunst.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.