Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
za 23 okt t/m zo 02 feb 2020

Studiolo van Vermeulen, een kunstproject van Ilse Vermeulen

locatie: kunstruimte
zaal: spiegelzaal

Studiolo van Vermeulen, een kunstproject van Ilse Vermeulen

Curator Peke Hofman
11 januari t/m 2 februari 2020
Spiegelzaal

Het werk van Ilse Vermeulen wordt gekenmerkt door verzamelingen, series, collecties van-vaak samengestelde-voorwerpen. Het werk wordt misschien wel het best getypeerd door de term intuïtief onderzoek. Waar een wetenschapper via de strakke lijnen van logica en efficiency werkt zoekt Vermeulen eerst intuïtief naar persoonlijke symbolen die voor haar te maken hebben met het leven, de vergankelijkheid en de waarde ervan. Door te verzamelen, te combineren en samenstellingen te maken ontstaan er beelden die aan zeggingskracht winnen omdat Ilse Vermeulen tijdens dit proces steeds meer structuur aanbrengt en gerichter naar een ‘eindbeeld’, een kunstwerk toe werkt. Intuïtief zoeken evalueert dan in concreet scheppen.

Het fenomeen ‘Studiolo’ is uitgangspunt voor deze presentatie. De tentoonstelling heeft een wunderkammer-achtige setting waarbij alles de sfeer van onderzoek en experiment uitstraalt. Het kunstproject bestaat slechts gedeeltelijk uit voltooide ‘autonome’ kunstwerken. Ook verzamelingen, foto’s, teksten, gereedschappen, stillevens en andere inspiratiebronnen zijn onderdeel van het project; een kruising tussen een presentatieruimte, museumzaal, studeerkamer en atelier.

De bezoeker wordt in deze tentoonstelling uitgenodigd op onderzoek uit te gaan. De toeschouwer zal zelf lijnen ontdekken van begin (inspiratiebron), proces (bijvoorbeeld onvoltooide werken, schetsen en voorwerpen) en eind (voltooide autonome kunstwerken). Daarnaast kan het geheel ook gezien worden als één groot kunstproject.

Studiolo
De vroegste studeerkamers; studioli.
Voordat er grote galerijen in paleizen werden aangelegd hadden de meeste vorsten al een studiolo. Dit is een kleine studeerkamer waarin vaak boeken en kleine objecten werden opgeslagen ter bestudering door de vorst, geestelijke of rijke burger. Het idee komt uit kloosters waar het een plek was voor studie en meditatie. De eerste Italiaanse studiolo werd in het midden van de 15de eeuw ingericht. Dit vertrek was versierd met de frescocyclus van de muzen (godinnen van kunsten en wetenschap), iets wat in vele andere studioli ook is uitgevoerd omdat het onderwerp zo goed past bij een studeerruimte. In Wunderkammers werden vanaf de zestiende eeuw curiositeiten van over de hele wereld verzameld en tentoongesteld. In die tijd bestond er geen onderscheid tussen kunst en wetenschap zoals dat tegenwoordig wordt gemaakt.

Ilse Vermeulen studeerde, woont en werkt in ’s-Hertogenbosch. Na de tentoonstelling ‘Bouwsels’ in het Noord-Brabants Museum werd ze vooral vertegenwoordigd door Galerie Majke Hüsstege die haar werk toonde op beurzen als de PAN en Realisme en waar ze de solo expositie ‘Vleugelwerken’ had. Daarnaast was haar werk te zien op diverse kunstbeurzen in Engeland, Duitsland en in Skandinavië , in de Vishal in Haarlem en op de Bosch Parade. Haar werk is onder andere vertegenwoordigd in de Wonderkamers van het Gemeentemuseum Den Haag.

Peke Hofman is kunstcriticus en curator. Hij adviseert gemeenten in Nederland op het gebied van kunst in de openbare ruimte en is bestuursvoorzitter van ‘publiek gemaakt’, stichting voor kunst in de openbare ruimte. Tussen 2000 en 2013 was hij directeur van Centra Beeldende kunst onder meer in ’s-Hertogenbosch. Hofman maakte bijna 90 tentoonstellingen met Nederlandse en internationale kunstenaars. Peke Hofman schrijft voor ‘Beelden’, magazine voor ruimtelijk georiënteerde kunst en organiseert kunstreizen in binnen en buitenland.

http://www.ilsevermeulen.nl

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.