Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
za 21 nov t/m ma 28 dec

Homerun#2: De Mens

locatie: kunstruimte
zaal: kunstruimte
Gratis

<<<let op: aangepaste tijden >>>
21 november t/m 28 december 2020
Opening: zaterdag 21 november 2020, 15:00 uur

Homerun is een jaarlijks terugkerende tentoonstellingsreeks waarmee Willem Twee kunstruimte een podium wil bieden aan professionele Brabantse kunstenaars. Voor elke tentoonstelling wordt een thema gekozen en een belangrijk sleutelwerk geselecteerd dat de opmaat vormt voor de tentoonstelling. Via een open call reageren kunstenaars op het sleutelwerk en gaan daarmee een dialoog aan. Een jury selecteert de voorstellen.
Juryleden: Charlotte Schleiffert: kunstenaar, Marjolein van de Ven: conservator Hedendaagse kunst Stedelijk Museum Breda, Rini Hurkmans: kunstenaar, Niek Hendrix: kunstenaar, recensist, Masha van Vliet: curator Willem Twee kunstruimte

Deze editie van Homerun heeft als thema ‘De Mens’ en het sleutelwerk is *Changing History uit 2012 van Charlotte Schleiffert* uit de Rabo Kunstcollectie.

Changing History

In het oeuvre van Schleiffert staat de mens centraal. Maar de mens staat nooit op zichzelf. Ook hier is de mens een tool, een vehikel om iets groters te zeggen. Haar werk gaat over een belangrijk aspect in het wezen van de mens: macht, geweld, onverdraagzaamheid en onderdrukking. *Changing History* symboliseert binnen deze context de Afrikaanse cultuur, de
Franse geschiedenis en het kolonialisme, de multiculturele smeltkroes, het verschil tussen arm en rijk en wit en zwart. Het is een kleurrijk, maar ook ‘donker’ werk met een sterke etnische boodschap. Changing History representeert een periode in de kunst, markeert een belangrijke ontwikkeling in het oeuvre van de kunstenaar en is tegelijk ook een inspiratie voor andere kunstenaars.

Homerun#2: De Mens biedt geen totaaloverzicht maar is een weerspiegeling hoe (Brabantse) kunstenaars het thema ‘De Mens’ verbeelden. Het gekozen sleutelwerk van Schleiffert stuurt het thema richting een maatschappij kritische reactie, inspireert en zet tevens aan tot een eigen antwoord op het onderwerp. De mens, in al zijn verschijningsvormen en gedaanten in het verleden, heden en de toekomst is het uitgangspunt en thema van Homerun#2: De Mens.

De Mens.

In de beeldende kunst is de mens een onuitputtelijke bron en een dankbaar, altijd-bij-de-hand onderwerp voor kunstenaars geweest. De mens is op vele manieren in diverse tijdlagen verbeeld: van de Venus van Willendorf tot de klassieke beeldhouwwerken in het oude Rome. In het realistisch groepsportret ‘De Nachtwacht’ (1642) door Rembrandt tot het kubistische ‘Les demoiselles d’Avignon’ (1907) door Picasso. Van de getormenteerde mens van Francis Bacon tot de computer bewerkte vrouw in de fotografie van Inez van Lamsweerde.

Maar wat is de mens? Een geëvolueerde afstammeling van de aap of een schepping? Het zoeken naar een definitief antwoord op de vraag wat ons onderscheid van dieren- en wat ons mens maakt, lijkt gedoemd te mislukken: het concept ‘mens’ verandert met de tijd en is bovendien (nog) niet wetenschappelijk vast te pinnen.
Wat maakt ons mens? Is het mededogen en empathie? Het vermogen om lief te hebben? Gewetensvol zijn of berouw kunnen tonen zijn belangrijke eigenschappen die een mens tot mens maken. Maar ook woede, afgunst, agressie, jaloezie en verlangen kenmerken de mens. Niets zo interessant, veranderlijk en ondoorgrondelijk als de mens.

De afgebeelde en verbeelde mens gaat met zijn tijd mee. De geportretteerde mens is niet langer een statussymbool in bestuurskamers zoals de regentenstukken uit de 17e en 18e eeuw. En door de komst van het fototoestel is ook een realistische afbeelding geen voorwaarde meer voor een geslaagd portret. Kunstenaars gebruiken inzichten van onder andere de psychologie en psychoanalyse voor de ontwikkeling van een andere vormtaal om de mens te verbeelden. Hun werk wordt zeer persoonlijk en intiem.

Het ego van de mens treedt gaandeweg steeds meer op de voorgrond. Zoeken naar identiteit in de vorm van de selfie en de ware ‘ik’ spelen een grote rol.
Maar ook onderwerpen zoals vluchtelingen, discriminatie, armoede en identiteit kenmerken een verschuiving in de beeldende kunst waarbij het werk vaker dan ooit de inzet is van een politiek statement. En sinds kort is er ook aandacht voor etnische diversiteit in de beeldende kunst en worden we gedwongen ons beeld van de Westerse kunstgeschiedenis bij te stellen.

De tijden veranderen. De digitale revolutie dendert door. Nieuws kan fake zijn, de mens nep. We bevinden ons in een tijdperk waarin technologie, mens en media samensmelten.

Homerun#2: De Mens
21 november t/m 28 december 2020

Deelnemende kunstenaars: Anouk BaxKiki BeerninkMariëlle van den BerghGam BodenhausenGeoffrey van DijkJeroen DuijfAntonie EikemansMarit GoossensCaren van Herwaarden, Sandra van Hoof, Astrid Huis, Manita KieftMarlies KrijgsmanJosé Krijnen, Lisanne LammersSjoerd van LankveldShelly Lapré, Janet Leduc, Danielle Lemaire, LisettehTamara MullerRemy NeumannCarlette RijckenAlice SchiavoneKoosje SchmeddesIes Schute, Guus Smeulders, Rob SmuldersIngeborg Helena van Stiphout, Myrna Stolk, Anne-Marie van den ThillartCatharina van de Ven, Erik Vermeulen, Ad Wijgergangs en Ilse Wolf.

Willem Twee kunstruimte
Boschdijkstraat 100
5211 VD ‘s-Hertogenbosch
www.willem-twee.nl

Openingstijden: ma. t/m vrij. 9:00 uur tot 17:30 uur. Za. en zo. 11:00 – 17:00 uur.
Gratis entree.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.