Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
za 18 sep t/m zo 07 jul 2019

HOMERUN#1, De Natuur

open:11:00
start:11:00
locatie: kunstruimte
zaal: kunstruimte

Ma t/m vr van 09.00 – 17.30 uur 
Za t/m zo van 11.00 – 17.00 uur

HOMERUN#1, De Natuur

Onder de noemer Homerun biedt Willem Twee muziek en beeldende kunst aan Brabantse kunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen in een bijzondere context. De komende 5 jaar halen we iedere zomer één belangrijk kunstwerk uit de Nederlandse kunstcollectie naar Willem Twee. De 1e editie van Homerun heeft als thema De Natuur en het sleutelwerk is “Garden Awakening” uit 2018 van Marc Mulders. Het werk dient als opmaat voor de groepsexpositie.

De definitie van ‘de natuur’ is niet eenduidig. Wat wij vandaag de dag verstaan onder ‘de natuur’ is een vorm van gecultiveerde natuur: een combinatie van ongerept en gecreëerd, ontstaan en bedacht. Deze tegenstellingen zijn ook zichtbaar in de tentoonstelling Homerun#1, De Natuur.

De Natuur

De natuur is een geliefd, nooit aflatend en altijd actueel thema in de beeldende kunst. Het is een belangrijke inspiratiebron voor veel kunstenaars. Voor sommige is de natuur een uitvalsbasis waarin ze zichzelf terug vinden: een omgeving waarin hun creatieve kwaliteiten kunnen stromen en gestalte krijgen, of de plek waar een diepe spirituele beleving ervaren wordt. Voor anderen is de natuur een onbegrijpelijk en niet te doorgronden fenomeen.

Deze tentoonstelling poogt geen totaaloverzicht te geven van ‘de natuur’. Deze tentoonstelling is een weerspiegeling van hoe (Brabantse) kunstenaars het thema ‘natuur’ verbeelden en geeft een inkijkje in hoe zij het fenomeen ervaren: niet alleen als een hoopvolle, romantische ‘buitenwereld’ maar ook als een donkere, obscure plek. Ook is het thema een voedingsbodem voor het inzichtelijk maken van het circulaire proces van groei en verval, dood en leven.

Marc Mulders, schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier
Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst HNBM
Tineke Schuurmans, Verbeke Foundation
Marie jose Eijkemans, lezing-gever hedendaagse kunst en hoofd educatie De Pont museum

Deelnemende kunstenaars:
Jasper van Aarle, Michiel van Bakel, Danielle van Broekhoven, Tessa Chaplin, Paul Corvers, Mels Dees, Gerard Van Den Dobbelsteen, Mandy den Elzen, Anjès Gesink, Fred Geven, Noortje Haegens, Bas Ketelaars, Jenetta de Konink, René Korten, Fang Mij, Marc Mulders, Kathelijne Roosen, Ies Schute, Debbie Schoone, Shirley Welten, Helene de Winter en Jenny Ymker.

‘Garden Awakening’ uit 2018 van Marc Mulders is in bruikleen gegeven door Jan Nelissen, de bruikleenvergoeding komt ten goede aan de stichting Colourful Children.

In gesprek

7 juni HOMERUN - werkbespreking kunstenaars

"Voordat ik aan de groepsexpositie deel nam, kende ik slechts een paar van de kunstenaars die zijn geselecteerd. Niet dat mijn netwerk zo klein is, of dat ik net pas bezig ben - maar gewoon simpelweg omdat je niet iedereen op je pad treft. De werkbesprekingen die we hebben gehouden met HOMERUN waren zeer de moeite waard. Zowel inhoudelijk, waarin we op de werken van alle aanwezige kunstenaars zijn ingegaan, als persoonlijk, je leert iedereen een beetje kennen en verbreed je netwerk. Ik vond elke werkbespreking leuk, om elk weer een eigen reden. Iedereen liet een stukje van zichzelf zien, naast het werk wat er hing. Van bijvoorbeeld Marc Mulders was het leuk omdat hij zoveel ervaring op tafel kon leggen en heel gedreven was met het maken van referenties naar andere kunstenaars en de kunstwereld. Van Fang Mij met haar fragiele tekeningetjes, omdat ze een perfect passende voordracht van een brief bij haar werk hield.  Van Jenetta de Konink, omdat ze eigenlijk zelf helemaal niet zoveel vertelde, maar ons vooral liet meevoelen hoe haar werk ontstond. Van Jenny Ymker, omdat ik hoe meer ze stond te vertellen, hoe meer overeenkomst ik met haar werk en haar persoon voelde. Van Jasper van Aarle, omdat hij nog niet zo bedreven was in werkbesprekingen en met ons kon oefenen de juiste woorden te vinden. Van Gerard van den Dobbelsteen, omdat zijn worstelingen erg gelaagd waren, en hoe meer je met hem sprak, hoe meer je van hem en zijn werk kon begrijpen. Van mezelf, omdat ik het leuk vond over mijn werk te vertellen, en te horen wat anderen er in zien en welke vragen er bij hun opkomen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. We hadden anderhalf uur ingepland, maar dit liep natuurlijk gruwelijk uit. Ik zou willen dat dit bij elke groepsexpositie plaatsvond, het is zo’n goede manier voor kunstenaars om de liefde voor kunst met elkaar te delen."

- Shirley Welten

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.