Verhuurhuur bij ons een ruimte
willem twee kunstruimte
za 23 okt t/m do 30 sep 2021

Henny Schakenraad

zaal: spiegelzaal

Al een aantal jaren is De Kom het uitgangspunt voor het werk van Henny Schakenraad. De grafisch kunstenaar, die al vele jaren als werkplaatsmeester betrokken is bij het Grafisch Atelier, maakte dit jaar de vriendenprent. Ook hierin komt de vorm van de kom terug. De vriendenprent en ander werk van de kunstenaar is vanaf half augustus te zien in de Spiegelzaal van de Willem Twee Fabriek.

Henny Schakenraad maakt gebruik van verschillende grafische technieken zoals kartondruk, zeefdruk en monotype. Deze technieken gebruikt zij onconventioneel. Zij probeert deze ondergeschikt te maken aan haar inspiratiebronnen en aan het werkproces. Zo ontstaan monotype-collages, gedeeltelijk uit restanten van oudere werken, aangevuld met de resultaten van een intuïtief werkproces aan de drukpers. Soms werkt Henny Schakenraad letterlijk met haar vingers in de zwarte inkt en blijft zij zoeken totdat de oerkom voelbaar wordt.

Stille balans
“De kom, symbool voor leven en overleven is voor mij een overlevering van onschatbare waarde, het laat me steeds opnieuw beseffen dat verleden en heden beiden de toekomst bepalen”, schrijft Henny Schakenraad in het voorwoord van de publicatie Rivierslib & Zwarte Inkt

De Kom als archetypische vorm ziet zij als een tijdloze locatie om de wereld en alledag in op te slaan. Haar Komwerken belichamen dan ook aspecten van beiden zoals chaos, rust, evenwicht, eenvoud, grootsheid, volmaaktheid, imperfectie…In haar werk ontdek je een continu proces van herkenbaarheid en vervreemding in een stille balans.

Vriendenprent
De GA Vriendenprent 2021 sluit aan bij het project ‘Rivierslib & Zwarte Inkt’ van Henny en refereert naar het oeroude ritueel van het offeren. De prent in een exclusief cadeau voor de vrienden van het GA.

Je kunt vriend worden vanaf €45 per jaar. Lees meer


Voor deze expositie is geen coronatestbewijs nodig.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.