kassa
vr 10 apr 2015

Fratsen + Flip Noorman (solo)

open:20:30
start:21:00

Eind 2009 stond de Diepenheimse band rond André Manuel en Roeland Drost na een break van veertien jaar voor het eerst weer op een podium. Vorig jaar ging er een gerucht door Twente, dat even later officieel werd bevestigd: Fratsen maakte in 2014 haar comeback. Ook in 2015 komt de band naar W2 Poppodium.

 

Vandaag ook te zien bij W2 Poppodium: Expositie RAW Again

Fratsen

fratsen.info
De cultstatus die deze groep geniet ligt niet in de lijn der verwachtingen; Nederland is in de ban van het opkomende house-geweld, bandjes zijn passé en zingen in je moerstaal is na het heengaan van bands als Doe Maar absoluut taboe.

Ieder mens maakt fouten. Zo heb je van die gasten die uit pure meligheid een belachelijke bandnaam verzinnen waar ze een kwarteeuw later nog aan vast zitten. God straft. Ma wat dooj d’r an. U begrijpt dat Fratsen het weer doet. Stram en vele rimpels rijker maar feller dan ooit. Er moet nog iets rechtgezet worden. Muzikaal en tekstueel. In deze tijden van apathie en lange tenen is een kleine geweldloze revolutie niet verkeerd. En als niemand anders het doet, ja dan zijn zij wel weer zo gek om die versleten handdoek op te pakken. Fratsen 2.0 gaat deze zomer een nieuw album opnemen en daar hebben ze onmeundig veel zin in. Er valt nog weinig zinnigs over die nieuwe nummers te zeggen, behalve dan dat we vooral ons zelf willen verrassen in de hoop dat U het ook kunt waarderen.

Fratsen, dat in januari 1996 afscheid nam, bracht tijdens haar bestaan 6 cd’s, een aantal tapes en  talloze singles uit. In de loop der jaren evolueerde het geluid van de groep van  vrolijke punkpop met hoempapa invloeden naar een meer experimentele sound hetgeen tenslotte resulteerde in de oprichting van Krang, door ex leden Manuel en Karsenberg. Toetsenist Roeland Drost maakte de overstap naar De Kift, waarna hij zich stortte op muziektheater bij o.a. toneelgroep de Appel Bassist Frits Rietman, altijd al een natuurmens pur sang koos voor een leven in de bergen van Portugal waar hij tot voor kort een zeer groene klimaatneutrale camping runde.

Flip Noorman (solo)

www.flipnoorman.nl
Flip Noorman (1988) is de speelman met het gescheurde gezicht. Het plotseling opkomen van de aandoening Bellse Parese zorgde ervoor dat zijn gezicht van het ene op het andere moment een tweedeling kende: de linkerkant was door een ontstoken zenuw tijdelijk verlamd geraakt en weigerde nog langer te doen wat van hem gevraagd werd, terwijl de rechterkant nog braaf in de pas liep. Twee helften, twee affecten en één album waarop allebei de kanten gehoord willen horen.

Op Flips debuutplaat Bellse Parese (Bastaard Platen, 2013) wordt de luisteraar met zijn neus op de feiten gedrukt: de geïnfecteerde schreeuwpoëet en de minnaar van het vrouwenhart zijn tot elkaar veroordeeld en niet van plan elkaar de ruimte te geven.

Met groot gevoel voor taal brengt Flip Noorman met zijn Bellse Parese een opvallend album dat meer is dan een verslag van een vervelende aandoening. Ook muzikaal zet Flip zichzelf pontificaal op de kaart. Als een ware slavendrijver jaagt Flip de luisteraar door zijn wereld waarin Boudewijn de Groot en Tom Waits een vreemd soort huwelijk aan zijn gegaan. Maar welke namen ook komen bovendrijven, tijdens het luisteren van Bellse Parese kan er geen twijfel over bestaan: dit is Flip Noorman en dit is zijn verhaal.

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.