Verhuurhuur bij ons een ruimte
spiegelzaal
za 18 sep t/m zo 20 sep 2020

Corine Aalvanger

Aalvanger baseert zich op verschillende media: stilstaande en bewegende beelden, tekst en installaties. Gevormd door haar controversiële relatie met haar eigen persoonlijke geschiedenis, reflecteert ze op hedendaagse kwesties zoals identiteit, menselijk gedrag, stigmatisering en de manier waarop we waarnemen: meestal geconditioneerd om slechts één perspectief te zien.

In het onderzoek Half reageert Aalvanger op de visuele impact van het zoeken naar controle in het leven. Door nieuwe toepassingen te gebruiken uit het ontstane archief laat ze een interpretatie van haar herinneringen zien. Ze benadert haar jeugdherinneringen vanuit het perspectief van een observerend kind. Dit perspectief verschuift wanneer ze de positie inneemt van beeldend kunstenaar. De vraag welke functies ’vergeten’, ’verdringen’ en ’waarnemen’ hebben, zijn terugkerende thema’s in haar werk.

Wanneer je bent opgegroeid met iemand die in een eigen werkelijkheid leeft om te overleven, in hoeverre ben je dan staat deze werkelijkheid vast te leggen? Is dit een werkelijke weergave, een poging daartoe of een interpretatie? Gefotografeerd worden, geobjectiveerd worden: welke benaderingen en methodes gebruik je wanneer iemand zich niet aan je laat zien? Susan Sontag beschreef het fotograferen van een persoon als volgt; ‘To take a photograph is to participate in another person’s mortality, vulnerability, mutability. Precisely by slicing out this moment and freezing it, all photographs testify to time’s relentless melt’.

Haar positie als maker en haar nabijheid stelt Aalvanger in staat visueel in beeld te brengen wat zich afspeelt in het hoofd van iemand die balanceert tussen willen verdringen en de angst om te vergeten. De zichtbare uitingen in het labyrint van het bestaan vormen onder meer het uitgangspunt voor het werk. Middelen die houvast en controle bieden, zijn onderdeel geworden van experimenten waarbij vorm en tactiliteit een belangrijke rol spelen.

Corine Aalvanger studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (BA) en behaalde in 2018 haar MA aan het Master Instituut AKV St.Joost te Den Bosch.

www.corineaalvanger.com

curator: Maurice Nuiten

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.