Verhuurhuur bij ons een ruimte
Kunstruimte
di 23 apr t/m za 10 nov 2018

Cent Silences, Alfred Momotenko

locatie: kunstruimte
zaal: Kunstruimte

De Russische componist Alfred Momotenko woont het grootste deel van zijn leven in Nederland. Na zijn muziekstudies in Sotsji en Moskou kwam hij als twintiger naar Nederland om er slagwerk en compositie te studeren in Tilburg. Als componist heeft hij met allerlei denkbare stijlmiddelen gewerkt, van elektronica tot improvisatiemuziek. Voor de NTR Zaterdagmatinee in het Concertgebouw Amsterdam voltooide hij vorig jaar met veel succes de koorcompositie Na Strastnoj. Voor November Music maakte hij diverse werken met onder meer blokfluitist Jorge Isaac en het robotorkest van Godfried-Willem Raes.

De laatste jaren is een spirituele verinnerlijking in Momotenko’s muziek bespeurbaar. Dat is ook bespeurbaar in zijn geluidsinstallatie Cent Silences, een eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog die dit jaar op zondag 11 november, de slotdag van November Music 2018, precies honderd jaar geleden is beëindigd. De titel is eenvoudig te verklaren, aldus de componist. ‘De gezamenlijke stilte bij het herdenken van het einde van deze oorlog zou dit jaar honderd minuten duren wanneer de beschaving elk jaar één minuut stilte in acht zou hebben genomen, vandaar Cent Silences…’ Deze honderd stiltes verklankt Momotenko op subtiele wijze aan de hand van scenes uit het leven van een soldaat. Verschillende levensfases komen voorbij: van vrede, gevecht en trauma, tot hallucinatie, groot slagveld en ‘the Last Call’. Momotenko heeft daarbij geput uit verschillende archiefgeluiden, waaronder origineel oorlogsinstrumentarium, oorlogskreten, omgevingsklanken en marsliederen.

De geluidsinstallatie is te zien gedurende de openingstijden van de Willem Twee Kunstruimte. Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 en zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

OPEN INVITATION

Een speciaal stiltemoment zal plaatsvinden om 11:00 uur op 11/11 bij de installatie. Entree gratis

zaterdag 3 t/m zondag 11 november open tijdens reguliere openingstijden.

Vrijdag 9 november langer open tot 20:00 uur.

 

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.