kassa
Concertzaal
zo 29 okt 2017

Accordeonensemble Opus 2

Compositions in Colours

open:14:00
start:15:00
locatie: concertzaal
zaal: Concertzaal

Accordeonensemble Opus 2 onder leiding van Hans Barten staat bekend om zijn zoektocht naar vernieuwing. Door zijn dwingend samenspel, muzikale zeggingskracht en speelse oorspronkelijkheid heeft het ensemble zich ontwikkeld tot een waar pleitbezorger van het accordeon en is het uniek in zijn soort. Het ensemble heeft veel optredens in binnen- en buitenland op zijn naam staan en werkt vaak en graag in interessante cross-overs met andere disciplines.

Op zondag 29 oktober doet het ensemble de fraaie Willem Twee concertzaalin ‘s-Hertogenbosch aan. Het ensemble geeft een spannende demonstratie van virtuositeit en muzikale veelzijdigheid. Onder de titel Compositions in Colours is het publiek deelgenoot van de start van een serie wervelende concerten die op zes plaatsen in Nederland ten gehore worden gebracht. Russische volksmuziek, sensuele bossa nova, seriële muziek, hedendaagse muziek die speciaal voor dit ensemble is geschreven: alles komt aan bod. Prominente hedendaagse componisten als Alexander Comitas, de Amerikaan John Franceschina (de “composer in residence” van dit ensemble) en Jense Meek leggen hun werken graag in handen van artistiek leider Hans Barten die het publiek meeneemt in zijn zoektocht naar verdieping, emotie, verbazing en passie. Ook geeft hij een toelichting op de uit te voeren werken.

Voor de titel Compositions in Colours is gekozen omdat componisten zich bij het schrijven van nieuwe werken voor dit ensemble lieten leiden door schilderijen van grote meesters. Zo wordt het werk Accordeonistic van Jense Meek uitgevoerd dat gebaseerd is op Compositie 10 van Piet Mondriaan. John Franceschina liet zich bij het schrijven van Vuurwerk inspireren door Vincent van Gogh’s doek Viering van de 14e juli in Parijs.  In dit werk is de Marseillaise te horen, de driekleur blauw/wit/rood keert terug in clusters als ook de sfeer van Parijs in die tijd. Met het verschijnen en verdwijnen van melodische fragmenten weerspiegelt de componist de gekwelde geest van Van Gogh. Mede door de inzet van groot slagwerk is deze compositie een waar Vuurwerk!

ok, prima

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt willem-twee.nl gebruik van cookies.