Willem Twee Kunstruimte reikt Bianca Tangandeprijs 2022 uit

In 2022 reikt Willem Twee Kunstruimte de Bianca Tangandeprijs uit aan Fang Mij en Shirley Welten. Beide kunstenaars nemen een prominente plek in binnen het kunstklimaat van ‘s-Hertogenbosch. De prijs is opgedragen aan de in 2019 overleden kunstenaar Bianca Tangande. Tangande was een van de eerste kunstenaars die een atelier betrok in de Willem II Fabriek en heeft daar, net als haar partner Mario Dijsselbloem, bijna veertig jaar gewerkt. Bianca zette zich met veel betrokkenheid en energie in voor de beeldende kunst in ’s-Hertogenbosch. Zij speelde een belangrijke rol in het culturele leven en wist mensen te verbinden en te enthousiasmeren voor de kunsten. De prijs is een ode aan Bianca Tangande’s nalatenschap en een stimulans voor de beeldende kunst in de stad. 

Fang Mij en Shirley Welten zijn door het curatorenteam van Willem Twee Kunstruimte geselecteerd, in samenspraak met de nabestaanden van Bianca Tangande. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een tentoonstelling in deSpiegelzaal van Willem Twee van 3 december 2022 t/m 15 januari 2023. Hier zullen zij hun werk in dialoog met elkaar tonen. De opening vindt plaats op zaterdag 3 december om 17:00 uur. 

De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door het Hermes Cultuurfonds, het Noordbrabants Genootschap en particuliere begunstigers. 

Over Fang Mij 
Fang Mij's familie komt oorspronkelijk uit een dorpje, hoog in de Chinese bergen. Ze is geïnspireerd door de plaatselijke sjamanistische traditie waarvan ze rituele ceremonies bijgewoond heeft. Om zich verder te verdiepen in haar Chinese wortels heeft ze een studie Chinese geneeskunde (TCM) gevolgd. 
Sinds de eerste coronalockdown werkt Fang Mij aan een gestaag groeiende serie schilderijen, met de titel ‘Welkom in het huis van grootmoeder spin’. In een trage, meditatieve concentratie integreert ze geborduurde elementen en haar culturele perspectief in olieverfschilderijen. Het archetype van grootmoeder spin is een terugkerend symbool in haar werk. Zij verwijst naar wijsheid van inheemse culturen en de collectieve kracht van de droomwereld. De cocon is een symbool voor de transformatie die onze huidige maatschappij ondergaat, met mogelijkheid tot metamorfose. Fang Mij studeerde aan AKV|St. Joost, Den Bosch. Haar werk is tentoongesteld in het Noordbrabants Museum, Museum Jan Cunen en de KunstRAI. Ze is genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022. 

Over Shirley Welten 
Shirley Welten is beeldend kunstenaar. Ze gebruikt haar persoonlijke belevenissen als inspiratiebron voor haar werk. Al reizend zoekt ze naar plekken die haar gevoelens geabstraheerd uitdrukken en die legt ze dan vast door middel van analoge fotografie. 
Welten heeft zich na haar opleiding Beeldhouwen en Andere Media aan AKV|St.Joost gespecialiseerd in installaties en analoge fotografie op groot formaat. Na verschillende reizen in Oost-Europa en een werkperiode in Rusland, werkt zij nu vanuit haar atelier bij Nova Zembla in 's-Hertogenbosch. Ze heeft geëxposeerd bij instellingen als W139 (Amsterdam), de Cacaofabriek (Helmond), KiK (Kolderveen), SecondHome Projects (Berlijn) en NCCA (St. Petersburg). Daarnaast is ze werkzaam als Art Mediator voor de Rijksakademie, Vouch en This Art Fair. Ze legt daar verbindingen tussen de kijker en de kunstwerken. 

______________________


Praktische informatie tentoonstellingen De tentoonstelling is te zien van 3 december 2022 t/m 15 januari 2023 in Willem Twee muziek en beeldende kunst, Boschdijkstraat 100 ’s-Hertogenbosch. De opening vindt plaats op zaterdag 3 december van 17:00 – 19:00. 
Openingstijden: ma – vrij: 9:00 - 17:30 za – zo: 11:00 - 17:00 

Willem Twee Kunstruimte reikt Bianca Tangandeprijs 2022 uit