WPPh2023: Summer Lectures

Over fotojournalistiek door Marie José Eijkemans
Beeldende kunst, Fotografie, Workshop, Film / Documentaire
Bestel tickets
Datum 15-07
Prijs v.a. € 47,50
Locatie Kunstruimte
Zaal Grote Ruimte + Spiegelzaal + Café
WPPh2023: Summer Lectures

Laat je deze zomer verrassen door het randprogramma van World Press Photo 2023 bij Willem Twee! 

Summer Lectures over fotojournalistiek door Marie José Eijkemans 

In drie zomerlezingen op drie aaneengesloten zaterdagen neemt kunsthistorica Marie José Eijkemans je door de geschiedenis van de fotografie en fotojournalistiek. Deze lezingen worden aangeboden in het kader van de World Press Photo 2023, die van zondag 9 juli tot en met zondag 30 juli 2023 te zien is in Willem Twee Kunstruimte. De lezingen zijn op elk niveau te volgen, of je nu doorgewinterde fotograaf of gepassioneerde liefhebber bent. Tussendoor geniet je van een heerlijk driegangen-diner en is er gelegenheid om met de nieuwe inzichten die je tijdens de lezingen opdoet de World Press Photo-tentoonstelling steeds met een frisse blik te ervaren.  

Een combi-ticket voor alle drie lezingen kost €135. Een losse lezing inclusief diner kost €47,50. 

De lezingen zijn zowel los als reeks te boeken. Omdat de lezingen op elkaar voortborduren, haal je de meeste kennis uit een gecombineerd bezoek aan alle drie lezingen. Er zijn maximaal 30 plekken per lezing beschikbaar, dus wees er snel bij! 

Een ticket voor de lezing(reeks) bevat een dinerticket. Het is niet mogelijk om een ticket voor de lezing exclusief diner te kopen. Het diner is vegetarisch. Voor andere dieetwensen neem je contact op met cafe@willem-twee.nl, uiterlijk één week voorafgaand aan het diner. Koffie en thee bij de lezing is inbegrepen; drankjes bij het diner zijn voor eigen rekening. 

De lezingen starten om 16.30 (met inloop vanaf 16.00) en duren tot 21.00.

Bestel je combiticket hier

Summer Lecture 15 juli

Op zaterdag 15 juli start de eerste lezing met een introductielezing door Martha Echevarria, tentoonstellingsmanager bij World Press Photo, over het verleden, heden en toekomst van de fotojournalistiek. Fotojournalistiek wordt gedefinieerd als “het proces van het vertellen van verhalen met behulp van het medium fotografie als je belangrijkste manier om verhalen te vertellen. [...] een fotojournalist zal zijn camera gebruiken om de visuele weergave van een verhaal vast te leggen”. Maar wat betekent dat? Hoe is het ontstaan als beroep? Wat zijn de basisconcepten van fotojournalistiek en hoe hebben we het vandaag de dag begrepen? Dit zijn de vragen die in deze module aan de orde komen. Dit programmaonderdeel is in het Engels; de overige onderdelen van het gehele lezingprogramma is in het Nederlands. 
Na het diner geeft Marie José Eijkemans een korte inleiding in de verschillende stijlfiguren die mede bepalen wat een foto tot een prijswinnende foto maakt. Dan gaan we met deze focus de tentoonstelling bekijken.

Bestel je ticket voor Summer Lecture 1
Summer Lecture 15 juli

Bestel tickets

Datum 15-07
Tijd 16:30
Locatie Kunstruimte
Zaal Grote Ruimte + Spiegelzaal + Café

Summer Lecture 22 juli

In de tweede lezing op zaterdag 22 juli bekijken we aan de hand van een aantal historische én actuele voorbeelden hoe schilders het vocabulaire van fotografie gebruiken, en vice versa. De ontdekking van de fotografie was enorm bepalend voor de schilderkunst, maar we zien ook hoe schilders de fotografie van nu nog beïnvloeden. “Een schilder heeft een wit doek, dat is zijn uitdaging. Maar een fotograaf heeft heel de wereld en moet daarbinnen zijn keuzes maken,” aldus schilder en fotograaf John Riddy.

Bestel je ticket voor Summer Lecture 2
Summer Lecture 22 juli

Summer lecture 29 juli

De derde en afsluitende lezing in de reeks belichten we een paar documentair-fotografen die in het verleden in de prijzen vielen bij de World Press Photo-awards.  Journalistieke fotografie is vaak afhankelijk van de actualiteit. De vertellende kracht  wordt mede bepaald door op het juiste moment op de juiste plek zijn. Een toevallige passant met een smartphone kan daardoor een geduchte concurrent zijn. Documentaire fotografen nemen een onderwerp langdurig onder de loep. Een aantal fotografen overstijgen daarmee de tijd en worden ook museaal omarmt.

Bestel je ticket voor Summer Lecture 3
Summer lecture 29 juli