World Press Photo 2024

In Willem Twee Toonzaal / 14 juni - 7 juli
Beeldende kunst
Early bird € 8,-
Datum 14-06
Prijs € 8,-
Locatie Toonzaal
Zaal Toonzaal
World Press Photo 2024
Van vrijdag 14 juni tot en met zondag 7 juli 2024 staat de befaamde World Press Photo Exhibition 2024 in Den Bosch. Willem Twee muziek en beeldende kunst organiseert deze internationale persfototentoonstelling voor de zevende keer. Dit jaar wordt voor het eerst Willem Twee Toonzaal als locatie ingezet, de sfeervolle voormalige synagoge in het centrum van Den Bosch. 
 
De jaarlijkse tentoonstelling presenteert de resultaten van de 2024 World Press Photo Contest en toont de beste en belangrijkste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het afgelopen jaar, geselecteerd door een onafhankelijke jury. De World Press Photo Exhibition 2024 nodigt kijkers uit om buiten de nieuwskringloop te treden en kritisch na te denken over belangrijke onderwerpen in onze wereld. De tentoonstelling weerspiegelt de opvatting dat nauwkeurige, diverse visuele verhalen van hoge kwaliteit de wereld ten goede komen door wederzijds begrip te creëren.
 
Bezoekersinformatie

World Press Photo Exhibition 2024 is van vrijdag 14 juni tot en met zondag 7 juli 2024 dagelijks te bezoeken in Willem Twee Toonzaal: van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00, op zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00.
 
Op maandag 6 mei 2024 start de voorverkoop: tot en met 2 juni zijn tickets voor € 8,- verkrijgbaar met vroegevogelkorting. Vanaf 3 juni zijn de reguliere toegangstickets in de online voorverkoop te koop voor € 10,-. Aan de deur kost een ticket € 12,-. 
Voor studenten geldt aan de deur een gereduceerd tarief van € 5,- op vertoon van je studentenkaart. 
Neem voor schoolbezoeken met leerlingengroepen contact op via educatie@willem-twee.nl.
 
Willem Twee Toonzaal is gevestigd aan Prins Bernhardstraat 4, 5211 HE Den Bosch.
15134
Photo of the Year
 
De World Press Photo of the Year eert de fotograaf wiens beeldende creativiteit en vaardigheden terugkomen in een foto die een gebeurtenis vertegenwoordigt en/of een kwestie van groot journalistiek belang uit het afgelopen jaar vastlegt.
Dit jaar heeft de jury gekozen voor Mohammed Salem’s foto ‘A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece’, die tevens de eerste prijs won in de categorie Singles voor de regio Azië. Inas Abu Maamar (36) wiegt het lichaam van haar nichtje Saly (5) die samen met haar moeder en zusje gedood werd, toen een Israëlische raket hun huis trof in Khan Younis, Gaza.
De jury was diep geraakt door de manier waarop dit beeld een emotionele reflectie oproept bij elke kijker. Het is met zorg en respect samengesteld en biedt tegelijkertijd een metaforische en letterlijke blik op een onvoorstelbaar verlies. Het beeld speelt zich af in een geografisch afgelegen medische omgeving, maar resoneert wereldwijd en spoort ons aan om onze ongevoeligheid voor de gevolgen van menselijke conflicten onder ogen te zien. Het beeld is gelaagd en verbeeldt het verlies van een kind, de strijd van het Palestijnse volk en de 31.000 doden in Palestina. Symbolisch voor de tol die een conflict eist, maakt het beeld een statement over de zinloosheid van alle oorlogen.
15132
Fotocredits:
War Is Personal © Julia Kochetova. Photograph from War Is Personal.
Mapuche: The Return of the Ancient Voices © Pablo E. Piovano, Greenpeace Award, GEO, National Geographic Society. Juana Calfunao Pailaléf is a Mapuche leader and activist who has been imprisoned several times for defending her people's territorial rights. Cunco, Cautín, Chile, 12 February 2019.
Red Skies, Green Waters © Adriana Loureiro Fernandez, for The New York Times. Two fishermen paddle through the green waters of Lake Maracaibo, which along with oil, has also become covered with algae caused by discharged fertilizers, sewage, and other chemicals. Cabimas, 24 November 2022.
Saving the Monarchs © Jaime Rojo, for National Geographic. Sabino Marín Reyes decorates the graves of relatives to celebrate the Day of the Dead. Members of the Mazahua community believe monarchs to be souls of the departed. Comunidad Indígena Francisco Serrato, Michoacán, Mexico, 2 November 2023.
15133

Bestel tickets

Datum 14-06
Tijd 00:00
Locatie Toonzaal
Zaal Toonzaal