Tuinsessies: Challem

Nieuw decor voor reeks intieme zomerconcerten
Klassiek
Bestel tickets
Datum 14-07
Prijs € 20,00
Locatie De Citadel
Zaal Citadeltuin
Tuinsessies: Challem

Na drie succesvolle edities van de TUINSESSIES in de tuin van Het Noordbrabants Museum en Kloosterhotel de Soete Moeder, organiseren Theater aan de Parade en Willem Twee muziek en beeldende kunst deze zomer negen intieme zomerconcerten in de tuin van de Citadel. Tussen 6 en 28 juli 2024 kunnen bezoekers in het weekend neerstrijken op deze unieke, historische locatie in ’s-Hertogenbosch om te genieten van livemuziek in de openlucht. 

Nieuw decor voor reeks intieme zomerconcerten
Voor het vierde jaar op rij bundelen Theater aan de Parade en Willem Twee muziek en beeldende kunst hun krachten en presenteren deze zomer een reeks intieme concerten in de tuin van de Citadel, waar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) gehuisvest is. “Deze vijfhoekige schans met Bastions en rondom een brede gracht, is een plaatje op zich”, aldus Ivo Cooymans, hoofd programmering bij Willem Twee muziek en beeldende kunst, die er bijna dagelijks langsfietst. “Hij vormt een prachtig decor voor de concerten die wij dit jaar voor de TUINSESSIES organiseren.”

Meer dan alleen muziek
Bregtje Radstake, hoofd programma bij Theater aan de Parade: “De Citadeltuin is een unieke historische plek, waar je als inwoner niet snel komt. De sfeer sluit mooi aan bij de intimiteit van de concerten. Een uitgelezen kans voor het publiek om te genieten van aanstormend en gevestigd talent, maar ook van de schoonheid van de stad ’s-Hertogenbosch. De citadel ligt bovendien in het hart van het stukje stad dat zich de komende jaren volop gaat ontwikkelen tot de Bossche Stadsdelta.” Ellen Kuijf, hoofd klantenservice bij het BHIC: “We zijn verheugd het publiek van de TUINSESSIES te mogen verwelkomen in de tuin van onze prachtige zeventiende-eeuwse dwangburcht, de Citadel. De intieme sfeer, de historische entourage en de kwaliteit van het programma zullen zeker bijdragen aan het luistergenot. Wij heten iedereen deze zomer van harte welkom!”

Eerste bevestigde namen
De reeks concerten wordt op zaterdag 6 juli afgetrapt door de Nederlandse singer-songwriter Remme. Geïnspireerd door Harry Styles, Jeff Buckley en Frank Ocean schrijft hij krachtige, zorgvuldig uitgewerkte popsongs. De Amsterdamse singer-songwriter Lorrèn op zaterdag 13 juli staat bekend om haar eigentijdse popmuziek en invloeden uit de soulmuziek van de jaren '60 en '70. En de jonge Vlaamse-Rwandese artiest Porcelain id brengt op zondag 21 juli unieke, soulvolle popsongs met persoonlijke teksten over identiteit, gender en racisme. Het volledige programma van de TUINSESSIES 2024 wordt op donderdag 30 mei a.s. bekendgemaakt. 

De TUINSESSIES vinden van 6 tot en met 28 juli plaats in de Citadeltuin. Op maandag 3 juni om 10:00 uur start de kaartverkoop. Ga voor meer informatie naar tuinsessies.nl, Facebook @TUINSESSIES Den Bosch en/of Instagram @tuinsessies_denbosch.

Biografie Challem

De Nederlandse pianist en componist Joachim Challem, geboren in 1994, begon op 8-jarige leeftijd piano te spelen. Terwijl hij voortdurend op ontdekkingstocht is om het leven te verkennen, spreekt Challem's muziek velen aan vanwege zijn eerlijkheid; het voelt alsof zijn muziek gelezen kan worden als een dagboek. Zijn emoties, stem, beweging en reacties worden overgebracht via zijn piano. Het is een instinctieve fase waarin gedachten zich uitstrekken en hem helder leiden. 

Joachim werd geboren in Nederland, waar hij opgroeide met zijn twee moeders en zijn broer. Na jaren van piano studeren merkte hij op dat het leven meer omvat dan alleen muziek. Hij gelooft sterk dat de natuur de grootste leraar is voor alle complexe gedachten die een mens kan verwerven. Daarom leeft hij zijn leven gedeeltelijk in de onbekende bergen van Noord-Spanje, op zoek naar zijn eigen thuis. Daarom componeert hij zijn muziek op verschillende piano's in verschillende landen, omgevingen en stemmingen. 

In 2022 begon Joachim Challem zijn eerste werken uit te brengen, met groot succes. Zijn muziek bereikte de eerste plaats in de klassieke hitlijsten en werd over verschillende platforms meer dan 15 miljoen keer gestreamd. Naast de steun van Calm Radio & ClassicNL, was Challem een regelmatige gast bij NPO Radio 1 & NPO Klassiek, waar hij live optrad en uitgebreide interviews gaf over zijn volgende releases. Hij organiseerde vele releaseconcerten en maakte fietstochten door de Scandinavische landen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen, iets wat niet onopgemerkt bleef in de media. Bovendien presenteerde het streamingplatform TIDAL Challem in hun programma 'Klassieke Artiesten om in de gaten te houden' in 2023, waarin jonge klassieke artiesten werden belicht. 

De nieuwste release: far&well

Zijn nieuwste release, getiteld 'far&well', bestaat uit vier composities die het verhaal vertellen van zijn kindertijd op de Zwaan in Nederland. Dit was een veilige en liefdevolle plek waar hij leerde lopen, praten en piano spelen, opgevoed door zijn twee zorgzame moeders en oudere broer. Deze composities zijn een eerbetoon aan zijn familie en zijn verleden. 

"Nu mijn innerlijke kompas me naar verre plaatsen leidt in mijn zoektocht naar mijn eigen thuis, was het thema van familie en kindertijd prominent aanwezig tijdens het schrijfproces. Ik heb vrede gesloten met alles wat is geweest en nog steeds is. Ik ben dankbaar en bewust dat ik ben opgegroeid met veel privileges, dankzij mijn twee liefhebbende ouders en mijn broer."

Bestel tickets

Datum 14-07
Tijd 16:00
Locatie De Citadel
Zaal Citadeltuin