Elise 't Hart

Symfonie voor Huisgeluid
Beeldende kunst

5 november t/m 8 januari 
Kom de geluidsinstallatie ervaren! Doordeweeks om 14:00 of 15:00 uur
In het weekend tussen 11:00 en 16:00, op elk heel uur

Gratis
Datum 5-11
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Elise 't Hart

Symfonie voor Huisgeluid

Iedereen heeft wel een geluid dat direct een thuisgevoel oproept. Het pruttelen van de koffiepot, het draaien van de wasmachine, het miauwen van de kat. Het zijn alledaagse geluiden, maar ze spelen een belangrijke rol in ons leven. Geluidskunstenaar Elise ’t Hart maakt ons hier met haar werk bewust van. In 2013, nog tijdens haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, richtte zij het Instituut voor Huisgeluid op, met als doel allerlei geluiden uit de huiselijke sfeer systematisch in kaart te brengen. Via onder andere een online archief, podcasts en geluidsinstallaties maakt ze de geluiden toegankelijk voor publiek.

Speciaal voor Willem Twee Kunstruimte en festival November Music creëerde Elise de Symfonie voor Huisgeluid. Via een oproep nodigde zij mensen uit om een geluid uit de eigen huiselijke omgeving op te sturen en om te zetten naar de klankwereld van het eigen instrument. De verzamelde geluiden vormen met elkaar de bouwstenen van de Symfonie voor Huisgeluid. In de tentoonstelling is de symfonie te beluisteren over een 8-kanaals geluidsinstallatie (zie tijden onderaan de tekst) en doorlopend via koptelefoons. Daarnaast worden alle ingezonden geluiden, de partituur van de symfonie en het Instituut voor Huisgeluid via een visuele installatie in beeld gebracht.

Met de symfonie wil Elise ook een stukje van de (muziek)geschiedenis van de voormalige Willem II sigarenfabriek vertellen. Sigarenmaker en medeoprichter van de fabriek, Eugène Goulmy, vond het belangrijk dat de fabrieksarbeiders hun ‘vrije tijd’ nuttig zouden besteden door muziek te maken. Dit was de geboorte van de Harmonie Neerlandia in 1894, later de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch, die nog steeds in het gebouw gevestigd is. De Harmonie werd zó belangrijk gevonden, dat de fabriek een keer werd stilgelegd voor een optreden in Denemarken. In haar installatie laat Elise foto’s en objecten uit het clubhuis van de Koninklijke Harmonie zien en kreeg zij de traditionele vaandelstok te leen om het vaandel van de Harmonie voor Huisgeluid te dragen.  

Symfonie voor Huisgeluid gaat over het belang van samen muziek maken, samen creëren en samen luisteren. Het gaat over geluidsgolven die met elkaar iets nieuws vormen en waar je vervolgens met elkaar naar luistert. Golven die letterlijk en figuurlijk voelbaar zijn.

Deze tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met November Music en tot stand gekomen met financiële steun van gemeente ’s-Hertogenbosch, Mondriaan Fonds, Stichting Stokroos en het Hermes Kunst & Cultuurfonds.

Dank aan Nils Davidse (componist), de Koninklijke Harmonie ‘s-Hertogenbosch, Frank Koel (Vaandels.nl), Devtastic (website) en alle mensen die hebben bijgedragen aan het creëren van de Symfonie voor Huisgeluid. 

De geluidsinstallatie duurt 10 min. en is doordeweeks te horen om 14:00 en 15:00 uur.  
In het weekend is de geluidsinstallatie elk heel uur te horen van 11:00 t/m 16:00 uur. 
Mocht u op een ander moment binnenkomen, vraag dan de baliemedewerker gerust het geluidswerk voor u aan te zetten. 
 


 

Foto's door Ben Nienhuis

Bestel tickets

Datum 05-11
Tijd 09:00
Locatie Kunstruimte