Emiel Zeno

Head bounce, out out of our eyes:
Beeldende kunst

Wegens de lockdown in Nederland zijn onze tentoonstellingen tijdelijk gesloten voor publiek

Voorlopig gesloten
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte

Met trots start Willem Twee haar tentoonstellingsprogramma van 2022 met een solotentoonstelling van beeldend kunstenaar Emiel Zeno. Met zijn werk reageert Zeno op de nieuwe situatie van de Kunstruimte, die sinds dit jaar ook dienst doet als ‘open work space’. Zijn architecturale constructies verbeelden de informatie- en communicatiestromen die vanuit een werkplek als deze ontstaan, zich verspreiden en vervolgens opgaan in een ongrijpbaar en onzichtbaar netwerk. 

Wat gebeurt er met alle informatie die wij dagelijks vanaf onze computers, telefoons en andere devices de wereld insturen? Wie zijn de ontvangers en hoe wordt deze geïnterpreteerd en verder verspreid? Wie maken deel uit van het netwerk en wie niet? Bij infrastructuren, zoals wegen, pijpleidingen of kabelnetwerken is zichtbaar waar ze naartoe leiden, wie er toegang toe heeft en waar zich obstructies voordoen. Dit geldt niet voor de onzichtbare infrastructuren van bijvoorbeeld geld, data of macht. Wie bepalen hier de regels en wie ziet er op toe dat ze worden nageleefd?

Met Head bounce, out out of our eyes: – de titel verwijst naar het hoofd of de hersenen als bron van informatie, maar tegelijkertijd het onvermogen van het hoofd om alles te begrijpen – probeert Zeno vat te krijgen op deze onzichtbare infrastructuren en ze tastbaar te maken. Zijn vreemde bouwsels van asfalt, hout, tegels, piepschuim en bouwplastic, dienen als drager voor onopvallende foto’s, audio- of videofragmenten. Zeno transformeert ontastbare informatie naar een onvermijdbaar, lomp object, waar je als toeschouwer letterlijk op of in moet staan, om ze te kunnen ervaren. 

In lijn met de focus op informatie en (mis)communicatie in deze tentoonstelling werd kunstenaar en schrijver Brianna Leatherbury uitgenodigd om naast de tekst van de curator een alternatieve interpretatie van het werk van Zeno te geven. Het publiek wordt uitgenodigd om de tekst te lezen op een werkplek in de ruimte.

Emiel Zeno (b. 1994 in Utrecht) woont en werkt in Amsterdam. In 2017, behaalde hij een Bachelor Fine Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Van 2020 tot 2021 was hij resident aan de postacademische opleiding De Ateliers in Amsterdam. Zijn werk is te zien geweest bij o.a. P/////AKT in Amsterdam en 019 in Gent

Curator: Masha van Vliet

Aanbevolen literatuur 
Keller Easterling, Extrastatecraft: The Power of Infrastructure space (2016). 
Marc Augé, Non-Places: An Introduction to Supermodernity (2009). 
Mark Fisher, Capitalist Realism: Is There No Alternative? (2009). 
Rita McBride, Erin Cosgrove e.a., Heartways: The Exploits of Genny O (2004).

Randprogramma
Zondag 30.01., 11:00 - 12:30: artist talk + lezing
Zondag 06.03., 14:00 - 17:00: public program + finissage