Sjoerd Van Eijck OAK

Jazz

Diepe wortels, een krachtige stam en een kruin die hemelwaarts kruipt. Iedere boom begint eenvoudig. Een zaadje of stek is genoeg. Maar tijd en ruimte laten bomen uitgroeien tot machtige woudreuzen. In muziek is het niet anders. In eenvoud en geduld toont zich de meester. Met zijn ensemble OAK dringt de Nederlandse jazzpianist en componist Sjoerd van Eijck door tot de kern van zijn muziek. Als een eik die eenmaal volwassen met zijn takken weelderig de ruimte aftast en de lucht intenser kleurt.

Tickets
Datum 21-01
Prijs € 15,00
Locatie Toonzaal

over Sjoerd Van Eijcks OAK

Met grote avontuurzin verkent Van Eijck de stille poëzie die in de piano verscholen ligt. Hij heeft een bijna fysieke band met het instrument. “De resonantie van de aangeslagen snaren, het zingende hout. Ik componeer het liefst achter de piano. Ik heb niet zoveel nodig, een paar trefzekere akkoorden. Achter de vleugel begint voor mij de magie.” Voor Sjoerd van Eijck is de tijd rijp om als componist en bandleider de schijnwerpers op te zoeken. Van Eijck heeft louter medemusici om zich heen verzameld die zijn intieme stijl tot in het kleinste detail aanvoelen. Trompettist Koen Smits, bassist Alessandro Fongaro en slagwerker Willem Romers voegen rijke kleuraccenten en stuwende ritmiek toe aan Van Eijcks onmiskenbare pianosignatuur. Invloeden uit de vrije improvisatie, de klassieke muziek (van Bach tot Ravel), het minimalisme en de Scandinavische, melodische jazz stromen samen in het geluid van OAK. “Ik vertel een verhaal dat iedereen op zijn of haar eigen manier kan beleven. De luisteraar wordt iedere keer meegenomen op een reis die nooit hetzelfde is”, benadrukt Van Eijck.

“Pianist Sjoerd van Eijck gaat direct naar de kern van de muziek en zet de lijnen uit met zijn bezielde, lyrische stijl.”

“Een pianist die zelfstandig beweegt binnen de sferen van Erik Satie” – JazzNu.com

“Zijn touché is vlekkeloos en de rust die hij vindt in zijn spel, is van begin tot eind een zegen voor de luisteraar en zijn medemusici.” – Progjazz.nl

“Van Eijck heeft een opvallend mooi toucher en tevens een rijk kleurenpalet” – Draaiomjeoren.com

” Sjoerd laat zich zien als een  kundig en fantasierijk musicus die snel en accuraat in staat is  in het transformeren van ideeën. Zijn eigen composities zijn nooit ‘zomaar’. Ik vind daar altijd een sterk eigen verhaal in terug. Sjoerd bereidt zich tot in de puntjes voor en weet muzikale omstandigheden naar zijn hand te zetten, naar smaak gericht en nooit teveel. Ik vind hem een prettig musicus mee samen te werken. Als we naar de ontwikkeling van de jonge generatie kijken dan vind ik Sjoerd een opvallend en eigentijds musicus waar we zeker nog veel van zullen horen, zowel op het pianistische als het compositorische vlak.”  Eric Vloeimans

Bestel tickets

Datum 21-01
Tijd 20:30
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer + Toonzaal