Reverse Economy

Gespreksavond over de toekomst van economie
Beeldende kunst

Publieksprogramma onderdeel van tentoonstelling Future of Work
19 oktober
Tijd: 19:00 - 21:00

Aanmelden
Datum 19-10
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Reverse Economy

De economie is de huishouding van de aarde die we samen voeren. In de afgelopen decennia is de economie steeds centraler komen te staan in ons denken en handelen. Alsof de economie ons vormt in plaats van andersom: dat onze waarden, verlangens, cultuur, ecologie en politiek de economie vormgeven. Hoe kunnen we dat omdraaien? Hoe kunnen we beginnen bij wat we nodig hebben, wat de aarde en andere soorten nodig hebben? Hoe kunnen we toewerken naar een economie die recht doet aan relaties, de aarde en al het andere waar we van houden en waarde aan hechten?

Verschillende sprekers geven ieder vanuit een eigen perspectief hun ideeën over waar te beginnen als we een economie willen die ons dient in plaats van vormt. Onderzoeker Rutendo Ngara belicht het onderwerp vanuit de Zuid-Afrikaanse inheemse visie en kennis, waarin de relatie met de voorouders, de natuur en het heilige centraal staan. Pascale Gatzen, mede-initiatiefnemer van The Linen Project, zal spreken over hoe The Linen Project de economie laat draaien. Kunstenaar Yazan Khalili vertelt over blockchain technologie die waarde uitwisseling zonder geldmogelijk maakt waardoor een collectieve economie kan ontstaan. Aansluitend gaan de sprekers met elkaar, Klaas Burger en Godelieve Spaas in gesprek over de Reverse Economy. Dit gesprek wordt opgenomen en is de tweede aflevering van de podcastserie De Tussenruimte life, het vervolg De Tussenruimte

Pascale Gatzen is mede-initiatiefnemer van The Linen Project. The Linen Project onderzoekt en werkt aan het reactiveren van de economische levensvatbaarheid van kleinschalige lokale vlasteelt en linnenproductie in Nederland. The Linen Project is een dynamische omgeving voor onderzoek en productie dat alle stadia van de vlas- en linnenproductie verenigt. Het project benadrukt de waarde van onze natuurlijke, sociale en culturele hulpbronnen. The Linen Project wil de economie herstellen als een sociaal, ecologisch en cultureel domein en zo nieuwe ecosystemen in werking stellen. The Linen Project heeft een al-doende-lerende aanpak, en wil socio-economische patronen en gedrag richting een economie gebaseerd op de commons en commoning versterken.

Rutendo Ngara is een onderzoeker van inheemse kennissystemen (ZAF). Ze is een Afrikaanse Elder en transdisciplinair (wiskunde, techniek, socio-economie, modeonwerp en gezondheid) onderzoeker. Zij werkt op het kruispunt van wetenschap, cultuur, kosmologie en brengt verschillende paradigma's van genezing van mensen en de samenleving samen.

Yazan Khalili is architect, beeldend kunstenaar en cultureel producent en maakt deel uit van The Question of Funding, een groeiend collectief van culturele producenten en gemeenschapsorganisatoren uit Palestina. Als kunstenaar en promovendus aan de School of Cultural Analysis (ASCA), UvA werkt hij aan een blockchain-technologie (Dayra) waarmee gemeenschappelijke economische waarde kan circuleren zodat gemeenschappen de waarde van hun lokale hulpbronnen kunnen meten en uitwisselen zonder dat daar geld aan te pas komt. Zijn werk heroverweegt de financiële economie en onderzoekt hoe dat de culturele productie in Palestina en de wereld kan veranderen.  
 

Dit publieksprogramma is ontwikkeld in samenwerking met Avans Hogeschool en Rabo Art Lab

Wil jij dit publieksprogramma bijwonen? Meld je dan hier aan!

Bestel tickets

Datum 19-10
Tijd 19:00
Locatie Kunstruimte