November Music: Castello Consort / Rick van Veldhuizen / Martijn Padding

In de Toonzaal en op het Poppodium!
Muziek
Bestel Tickets
Datum 6-11
Prijs 22,00 €
Locatie Toonzaal
November Music: Castello Consort / Rick van Veldhuizen / Martijn Padding

Jo Goes Hunting

16:30 op het Poppodium

 

Vol vuur op jacht naar de meest pakkende riffs en verslavend mooie melodieën. De Rotterdamse band Jo Goes Hunting rondom frontman Jimmi Jo Hueting paart excentrieke indiepop aan onverwachte momenten van improvisatie, futuristische beats en hemelbestormende, vocale harmonieën. Drummer en zanger Jimmi Jo Hueting leerde de fijne kneepjes als jazzslagwerker aan het conservatorium, maar ging al snel op avontuur in de wereld van de popmuziek. Hueting schept zijn nummers in de studio, maar ze komen pas echt tot leven als hij met zijn band Jo Goes Hunting het podium betreedt en de jacht opent. Zwierige synthesizers, gierende trombones en saxofoons en space-gitaren zorgen voor een meeslepende big band sound die ongekend is in de Nederlandse popscene. Eerder stond Huetings formatie al op festivals als Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole, en nu komen ze boel op stelten zetten tijdens de MuziekRoute.

Jo Goes Hunting

Castello Consort / Rock van Veldhuizen / Martijn Padding

12:00 en 13:30 in de Toonzaal

 

De heldere structuur, sierlijke muzikale invallen en het energieke karakter. Barokmuziek kan een eindeloze bron van inspiratie zijn voor eigentijdse componisten. Het Nederlandse Castello Consort is een absolute expert in renaissance en vroegbarok, maar gooit zich nu met veel geestdrift op de uitvoering van twee spiksplinternieuwe werken. Twee Nederlandse componisten gaan aan de slag met hun buitengewone barokinstrumentarium.

In Vie di scampo (‘Ontsnappingsroutes’) van de jonge componist Rick van Veldhuizen, een compositieopdracht van November Music en de Gaudemus Muziekweek, wordt het barokensemble versterkt met elektronica. In het werk probeert een melodie die aanvankelijk telkens vastloopt in een routineuze herhaling langzaam en nieuwsgierig buiten de lijntjes te kleuren. Barok en elektronica komen samen, uitmondend in een glinsterend microtonaal bouwwerk, aldus de componist. Daarnaast schreef gelauwerd componist Martijn Padding het werk Stylus Fantasticus dat met veel bijval in première ging op het afgelopen Internationale Orgelfestival in Haarlem. Het nieuwe Padding concerto is geschreven voor het Consort en het voor hen gebouwde gloednieuwe draagbare Italiaanse orgel. Het Castello Consort was al te beleven op de Internationale Händel-Festspiele in Göttingen, het Beverley Early Music Festival en het Festival Oude Muziek Utrecht.

Castello Consort / Rock van Veldhuizen / Martijn Padding

Joshua Tavenier & Peter Sluis

15:30 en 17:00 uur in de Toonzaal

 

In Nederland geldt Joey Roukens als een van de belangrijkste aanstormende componisten van dit moment. November Music zet zijn veelzijdige, kleurrijke werk in het zonnetje. Centraal staat zijn gloednieuwe Bosch Requiem, maar Roukens heeft veel meer pijlen op zijn boog. In Roukens’ bruisende werk vloeien invloeden uit de pop, minimal, filmmuziek, klassiek en postmodernisme op natuurlijke wijze samen. Zo luistert hij net zo lief naar de nieuwste van Sufjan Stevens, put hij inspiratie uit Ennio Morricone’s filmscores en raakt hij even later opgewonden van een klassieker van Mendelssohn, Mahler of Adams. In het verleden schreef Roukens al muziek voor de pianobroers Lucas en Arthur Jussen, het Concertgebouworkest, het Storioni Trio en slagwerker Colin Currie.

Bezoekers van de Muziekroute krijgen een intiem portret van componist Roukens voorgeschoteld. Naast een solopianoconcert van de componist zelf in de Jazzwerkplaats, voeren violist Joshua Tavenier en pianist Peter Sluijs enkele kamermuziekwerken van Roukens uit in de Willem Twee Toonzaal. Joshua Tavenier won dit jaar het Davina van Wely vioolconcours (categorie 14-17 jaar). Op hun programma staat onder meer het pittige Riffs (2021) van Joey Roukens, voor viool en piano, dat werd geschreven als verplicht werk voor de deelnemers aan het Davina van Wely concours 2022. Drie jaar eerder schreef Roukens een uitgebreider werk voor viool en piano Sarasvati. Het werk is geschreven voor de jonge stervioliste Noa Wildschut. Het door Oosterse muziek geïnspireerde Sarasvati begint meditatief en lyrisch, maar groeit uit tot een energiek en intens duet tussen viool en piano. 

Joshua Tavenier & Peter Sluis

Bestel tickets

Datum 06-11
Tijd 12:00
Locatie Toonzaal
Zaal Toonzaal