Lezing 'What Worlds Make Stories'

Stef Veldhuis in gesprek met Thomas Freitag
Beeldende kunst

hoe bijen kunstenaars inspireren

Tickets vanaf €2,50
Datum 13-12
Prijs €2,50 tot €5,-
Locatie Kunstruimte
Zaal Grote Ruimte
Lezing 'What Worlds Make Stories'

In deze lezing staat de relatie tussen mens en natuur centraal. Als illustratie hiervan zal Stef Veldhuis meer vertellen over het werk- en maakproces van High Voltage Waggle Dance. Voor dit werk maakte Veldhuis verschillende VLF-opnames tijdens een residentie in Gornji Grad in Slovenië in 2022. Hier deed hij onderzoek naar de verstrengeling van lokale honingbijen met de elektrisch geladen atmosfeer. Bijen krijgen een elektrische lading als ze door de atmosfeer vliegen, waardoor ze zelf elektromagnetische velden kunnen detecteren. Deze lading is essentieel voor hun vermogen om bloemen te vinden en helpt bij de overdracht van stuifmeel tussen de bloem en hun eigen lichaam. Honingbijen gebruiken deze elektrische lading ook voor communicatie met andere bijen, bijvoorbeeld tijdens hun waggeldans waarmee ze details over voedselbronnen overdragen.   

In deze lezing nodigt Veldhuis Thomas Freitag uit als gastspreker. Freitag is imker en heeft verschillende bijenkorven, waaronder ook twee op het dak van de Verkadefabriek. Hij weet ontzettend veel van bijen en heeft tevens een kunstachtergrond. Hij zal meer context geven aan het verhaal van Veldhuis, met de nadruk op de relatie tussen mens en bij.  

De inloop is vanaf 20.00. Om 20.15 start de lezing van een uur. 

Tickets voor deze lezing kosten €5,- (regulier tarief) en €2,50 (jongerentarief t/m 26 jaar, op vertoon van legitimatie). Kaartjes kunnen via deze pagina gekocht worden of aan de deur (mits deze nog beschikbaar zijn).  

 

11289

Bestel tickets

Datum 13-12
Tijd 20:00
Locatie Kunstruimte
Zaal Grote Ruimte