Lessen voor het laat-kapitalisme

Beeldende kunst

Publieksprogramma onderdeel van tentoonstelling Future of Work
21 oktober
15:30 - 17:00 uur
(geen aanmelding nodig)

Gratis
Datum 21-10
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Lessen voor het laat-kapitalisme

Dat er iets moet veranderen aan het rauwe kapitalisme is inmiddels een algemeen geaccepteerde boodschap. Maar wat dan? Daar wordt gelukkig al een hele poos over nagedacht en mee geëxperimenteerd. Een van die ideeën is zelfs al eeuwenoud; de commons.

DE COMMONS
Wat vroeger een organisatievorm voor de gemene gronden was, is nu een inspiratiebron voor alternatieve economische samenwerkingsvormen. Het klassiek voorbeeld is dat van de schaapherders die beschikbare grasvlakten onderling moesten zien te verdelen. Door afspraken te maken over wie, wanneer de grondstoffen kon gebruiken, raakten deze niet uitgeput. Je zou kunnen denken dat toch gewoon hetzelfde is als visquota? Maar niets is minder waar.

COMMONING VERSUS KAPITALISME
Want, wat gebeurt er als we de vissers, de consumenten en alle andere belanghebbenden samen verantwoordelijk maken voor het zorgen voor de hulpbronnen die de basis vormen onder hun voortbestaan? Dan kan er iets fundamenteel anders ontstaan: commoning, een verrijking van de relaties rond onze hulpbronnen met een diepe betrokkenheid. En wat kan er gebeuren als we deze manier van denken op veel complexere situaties gaan toepassen? Dergelijke lessen moeten opnieuw geleerd worden in tijden van het laat-kapitalisme. Daar gaan we naar op zoek tijdens dit gesprek en werksessie.

Dit programma is onderdeel van de tentoonstelling Future of Work en wordt georganiseerd door debatplatform RUW uit ‘s-Hertogenbosch

Bestel tickets

Datum 21-10
Tijd 15:30
Locatie Kunstruimte