Lancering ‘Fair Jobs’

Het eerlijkste uitzendbureau van Nederland?
Beeldende kunst

Publieksprogramma onderdeel van tentoonstelling Future of Work
18 oktober
Tijd: 13:00 - 17:30

Aanmelden
Datum 18-10
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Lancering ‘Fair Jobs’

Flexibele contracten, slechte huisvesting en gebrek aan informatie; EU-burgers die als uitzendkracht in Nederland werken maken te vaak misstanden mee. Dat moet anders, zeggen Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming) en Francien Winsemius (FairWork). 

In de dagelijkse praktijk ziet FairWork de kwetsbare positie van EU-burgers die hier als uitzendkracht werken: onzeker werk, hieraan gekoppelde huisvesting, gebrek aan informatie en zelfs seksuele intimidatie. ‘Al jaren staan dezelfde uitzendbureaus in de top vijf van bedrijven waarover we klachten krijgen,’ zegt Winsemius.  

FairWork voert gesprekken met overheid en bedrijfsleven en agendeert de problemen via media: dit heeft geleid tot kleine verbeteringen. Winsemius: “Maar we zoeken naar echte verandering. Als je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Daarom gooien we het nu over een andere boeg.”  

FairWork en de Academie voor Beeldvorming onderzoeken of en hoe het eerlijker kan in de uitzendbranche. Burger: “Fair Jobs is een publiek experiment, de start van een beweging die werkt aan eerlijk uitzendwerk. Binnen het project testen we wat er gebeurt als je de belangen van de uitzendkrachten centraal stelt. We gaan dit proces nauwkeurig documenteren en publiek maken. Zo willen we begrijpen waarom misstanden zo gangbaar zijn in Nederland. En: hoe kan het dan beter?” 

Programma 

13:00Ontvangst met inlooplunch  
13:30 Film Fair Jobs (2022), eerste scène  
13:45Aankomst eerste uitzendkrachten van Fair Jobs: Boris en Isa uit Bulgarije   
14:00Introductie Fair Jobs als publiek experiment  
14:15Werksessies, deelthema’s:- Wonen  
  - Rechten en plichten uitzendkrachten 
  - Verantwoordelijkheid werkgevers 
  - Misstanden  
15:00Pauze, bezoek tentoonstelling Future of Work 
15:30Werksessie: Hoe kan Isa veilig, gezond en eerlijk leven en werken in Nederland?  *Engelstalig. Deelnemers worden tijdens deze sessie op video vastgelegd. Het gefilmde materiaal is de basis voor de tweede scène van de film Fair Jobs  
16:30Plenaire afsluiting, gevolgd door borrel / hapjes 

 

Wil jij dit publieksprogramma meemaken? Meld je dan hier aan!

Meld je hier aan

Datum 18-10
Tijd 13:00
Locatie Kunstruimte