November Music: James Brandon Lewis

Solo
Jazz

Energieke, fabuleus mooi blazende tenorsaxofonist

Tickets
Facebook event
Datum 9-11
Prijs € 16,00
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer, Toonzaal
November Music: James Brandon Lewis

James Brandon Lewis

James Brandon Lewis solo
Deze super energieke, fabuleus mooi blazende tenorsaxofonist is opgegeroeid in Buffalo, New York. Zijn krachtige, flexibele stijl werd geprezen door gerespecteerde voorgangers als Sonny Rollins en J.D. Allen. Hij beweegt zich moeiteloos door uiteenlopende stijlen, van hiphop en gospel tot rauwe funkjazz in de trant van Ornette Colemans Prime Time. Op zijn meest recente plaat Eye of I (voorjaar 2023) speelt JBL met een onconventioneel powertrio: tenorsax, elektrische cello en drums. Hij verruilde de esthetische manifesten die hij bij eerdere albums had gevoegd (zie An Unruly Manifesto) voor een simpel credo van een punkband in de kelder: Chasing energy. Bovenal. Het is een plaat vol leven met de rommelige contrasten van het leven in de Verenigde Staten rond 2022 – de ene minuut dissonant en de volgende gracieus/gebeds; geanimeerd door woede en twist, evenals de mogelijkheid van een oplossing; gelijke ruimte houden voor uitingen van standvastig geloof en wilde spontane skronkage.
Gitarist Marc Ribot zegt het volgende over James Brandon Lewis: “Zijn solo's zijn als een jumbojet. Je moet ze voldoende baanruimte geven om op te stijgen en te landen. Omdat ze enorm zijn […] in termen van geluid, karbonades, ziel, ideeën, energie en originaliteit.
En Sonny Rollins onlangs in een gesprek: ‘You are very inspirational to me when I listen to you. When I listen to you, I listen to Buddha. I listen to Confucius. And I listen to deeper, the deeper meaning of life. ’

In samenwerking met November Music
Foto ©Erik Smits

James Brandon Lewis

Bestel tickets

Datum 09-11
Tijd 20:00
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer + Toonzaal