Het soundmakers-project

Christine Duncan, Ineke Vandoorn en Marc van Vugt
Verhuring, Jazz, Verhuring

Een avontuurlijk en kleurrijk concert van de Bossche Soundmakers onder leiding van de Canadese dirigent Christine Duncan en Edisonwinnaars zangeres Ineke Vandoorn en gitarist Marc van Vugt.

Bestel tickets
Datum 17-01
Prijs € 18,00
Locatie Toonzaal
Zaal Toonzaal
Het soundmakers-project

Het Soundmakers-project draait helemaal om de menselijke stem, in al zijn veelzijdigheid.

Tijdens dit bijzondere concert improviseren de Soundmakers, gedirigeerd door de unieke handsignalen van Christine, met hun stem ‘soundscapes’ bij de muziek van Ineke en Marc. Denk aan allerlei klanken, ritmes, sferen; soms lieflijk en mysterieus, dan weer emotioneel en krachtig. Er wordt van tevoren niets vastgelegd, zodat er echt in het moment gemusiceerd wordt. De Soundmakers is geen traditioneel koor maar bestaat uit mensen in alle soorten en maten, zangers en niet-zangers, die graag hun stem gebruiken en hun mond goed open durven te doen – letterlijk en figuurlijk. 

Het Soundmakers-project in Nederland is een initiatief van Marc van Vugt en Ineke Vandoorn. Ze staan bekend om hun avontuurlijke en lyrische muziek en reizen daarmee de hele wereld over. Tijdens een van hun Canadese tournees zagen ze Christine Duncan aan het werk en besloten haar naar Nederland te halen. Christine is de leider en oprichter van het Element Choir, 's werelds toonaangevende vocale improvisatiegroep uit Toronto. Met het Element Choir werkte ze o.a. samen met de beroemde Inuit zangeres Tanya Tagaq. Het project en optreden in Den Bosch is een samenwerking met Stichting Jazzwerkplaats Den Bosch waar de Soundmakers onder leiding van Christine Duncan workshops hebben gevolgd.  

Bestel tickets

Datum 17-01
Tijd 00:00
Locatie Toonzaal
Zaal Toonzaal

Christine Duncan

Christine Duncan is de leider en oprichter van het Element Choir, 's werelds toonaangevende vocale improvisatiegroep uit Toronto. Vrij geïmproviseerd, maar gedirigeerd door Christine met behulp van haar eigen unieke handsignalen, creëert het koor vocale soundscapes die in dynamiek variëren van etherisch gefluister tot emotionele kreten. De leden van het koor zijn al even divers, met leden van verschillende leeftijden, achtergronden en muzikale niveaus. Christine heeft samengewerkt en opgetreden met een breed scala aan internationale artiesten zoals Hugh Fraser, Jean Martin, DB Boyko, Anthony Braxton, Kenny Wheeler, Rufus Reid, P.J. Perry, Ray Charles, Eugene Chadbourne, Nobuo Kubota en vele anderen. Ze was veertien jaar lang lid van de Vancouver Ensemble of Jazz Improvisation en speelde in diverse moderne muziekopera's. In 1998 maakte CTV/BC Film een documentaire over Christine. Momenteel geeft ze les aan de Universiteit van Toronto.

 

Ineke Vandoorn & Marc van Vugt

Met sprookjesachtige klanken, funky arrangementen, moderne muziek met kronkelige harmonieën en droevig troostende liedjes verkennen Edison-winnaars zangeres Ineke Vandoorn en componist/gitarist Marc van Vugt de grenzen tussen improvisatie en compositie. Hun repertoire bestaat uit originele songs met eigen teksten, pure improvisaties en karakteristieke interpretaties van standards. Muziek die nog lang nagalmt in je hoofd.

Marc en Ineke brachten dertien cd's uit. Hun originele aanpak bracht hen naar clubs en festivals over de hele wereld, waaronder Canada, USA, Frankrijk, Duitsland, Japan, Indonesië, Maleisië, Oostenrijk, Macedonië en Hongarije. Ze namen o.a. op met het Nederlands Metropole Orkest, deden een project met Het Nederlands Kamerkoor, en creëerden een geïmproviseerde opera met dichter Ingmar Heytze. Marc heeft sinds 2016 zijn eigen serie in het theater in Houten, waarin hij bekende gasten ontvangt. Marc en Ineke zijn beiden zeer ervaren docenten. Ineke's 400 pagina's tellende boek over zingen wordt beschouwd als een standaardwerk voor zangers.
www.inekevandoorn.com / www.marcvanvugt.com

 

Jazzwerkplaats Den Bosch

Stichting Jazzwerkplaats Den Bosch is geen muziekschool, geen podium en gaat niet over jazz in de strikte zin van het woord. Het is een werkplaats in muziekbeoefening waarin het doen en uitproberen in groepsverband centraal staat. Dit gebeurt onder begeleiding van professionele gepassioneerde muzikanten. Het bespelen van je muziekinstrument/ zangstem, het samenwerken, het ontdekken, het doorzetten en vooral het ‘leren door te doen’ zijn voor de Jazzwerkplaats de belangrijkste uitgangspunten.

 

De Jazzwerkplaats organiseert hiervoor verschillende programma’s, zoals Playgrounds, Junior Jazz Academy, Jazz Academy, Zuid-Nederlands Workshop Orkest, workshops, masterclasses, Podium Jazzwerkplaats, play-a-longs, sings-a-longs en samenwerking met verschillende festivals en organsiaties.
www.jazzwerkplaats.nl