Glashelder #34: Pieternel Dekkers

in de Etaloge en het Aquarium van Willem Twee Fabriek
Beeldende kunst

24 juni t/m 1 september 2024

Gratis
Datum 24-06
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Zaal Spiegelzaal expo
Glashelder #34: Pieternel Dekkers

24 juni t/m 1 september 2024

Mijn naam is Pieternel Dekkers en ik heb een atelier in het voormalige GrootZiekenGasthuis. 

Mijn werk gaat voornamelijk over mijn relatie met het landschap. Als kind was mijn landschap de polder, het weiland, het pad langs de slootkant en bloemen, veel bloemen. Als een vanzelfsprekend iets was er altijd een horizon in de verte. Kleur, sfeer, harmonie en verstilling, zijn naast de horizon belangrijke uitgangspunten in een werk voor mij.

*In de vitrinekast van de wethouder laat ik 12 landschappen op paneel zien die in Ierland geschilderd zijn. Inclusief de gebruikte materialen zoals pigment, zand, bister en turfas in potjes, plus gevonden schelpen op het strand. Daarnaast toon ik een aantal abstracte werken die ik er mooi bij vind passen, qua sfeer en kleur.* 

De vele mogelijkheden in het werken met acrylverf, vermengd met aardse materialen geeft voor mij het rauwe Ierse landschap weer. Mijn latere werken zijn abstracter en nog steeds is de natuur dichtbij, maar meer in een structuur, een ritme of een herhaling. De kleur teruggebracht naar één of twee kleuren, de witte tonen en stippen zijn favoriet. 

Het is het naar buitengaan, het welbevinden in de natuur wat ik wil vangen in het intuïtieve beeld.

“Naar buiten gaan, is in feite naar binnen gaan.” 

 

Over Glashelder

Glashelder is een project voor en door kunstenaars uit Den Bosch, geïnitieerd door Willem Twee Kunstruimte in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Atelier Beheer Stichting. Glashelderbiedt een podium aan beeldende kunst uit de stad en slaat een brug tussen culturele politiek en de makers uit de stad. Om de zes weken presenteert steeds een andere kunstenaar diens werk op drie verschillende plekken achter glas.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

16001