Glashelder #32: Ron Schöningh

in de Etaloge en het Aquarium van Willem Twee Fabriek
Beeldende kunst
Gratis
Datum 18-03
Prijs Gratis
Locatie Fabriek + Kunstruimte
Zaal Café + Spiegelzaal expo
Glashelder #32: Ron Schöningh

18.03.2024 – 28.04.2024 

In mijn werk heeft fotografie altijd een rol gespeeld. Ruim twee jaar geleden ontdekte ik de mogelijkheden om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) beelden te maken. Sindsdien hebben die mogelijkheden een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf het begin ben ik gefascineerd en heb ik me de vraag gesteld wat AI in mijn werk zou kunnen toevoegen. Ik zie AI niet als een vervanging van fotografie maar eerder als een nieuw medium waarmee ik onafhankelijk van tijd en plaats beelden kan maken. Daarbij vind ik ook de vraag interessant wat de “artistieke” waarde is van de beelden die ik op deze manier maak. Ik probeer AI op een eigen manier in mijn werkproces mee te nemen. Ik laat me daarbij niet leiden door de beelden die AI oplevert maar wil ik er mijn eigen stempel op drukken en zo onderdeel laten zijn van ander werk dat ik maak. 

Tijdens de expositiereeks Glashelder toon ik een aantal beelden die ik de afgelopen twee en half jaar heb gemaakt. In de vitrinekast vroege experimenten en “schetsen” waarin ik AI combineer met traditionele media. In de Willem Twee Fabriek een aantal recente beelden uit de serie “Future living, rising tide”.

 

14620

Over Glashelder

Glashelder is een project voor en door kunstenaars uit Den Bosch, geïnitieerd door Willem Twee Kunstruimte in samenwerking met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Atelier Beheer Stichting. Glashelderbiedt een podium aan beeldende kunst uit de stad en slaat een brug tussen culturele politiek en de makers uit de stad. Om de zes weken presenteert steeds een andere kunstenaar diens werk op drie verschillende plekken achter glas.

Glashelder is een initiatief van Willem Twee Kunstruimte, in samenwerking met gemeente ‘s-Hertogenbosch en de AtelierBeheerStichting ‘s-Hertogenbosch. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door gemeente ‘s-Hertogenbosch.

14622