Craig Taborn solo

Muziek, Jazz

 

 

Tickets
Facebook event
Datum 6-10
Prijs € 18,00
Locatie Toonzaal
Craig Taborn solo

Over Craig Taborn

Craig Taborn behoort tot de meest authentieke, krachtige en simpelweg beste jazzmuzikanten van de afgelopen twintig jaar. Zijn geïmproviseerde soloconcerten zijn ongelooflijk dynamische belevenissen waarin hij hele jazzgeschiedenis binnenstebuiten keert, de mogelijkheden van de piano oprekt en je meesleurt in zijn ideeënrijkdom. Dit concert is nu al onvergetelijk.

Tien jaar na zijn eerste solo-album "Avenging Angel" , door alle voorname critici van New York Times tot Guardian de hemel ingeprezen, bracht Craig Taborn vorig jaar zijn nieuwste album uit: "Shadow Plays". Ook hierover zijn de critici lyrisch, zoals de Volkskrant die Taborn omschrijft als een muzikant '(...) te onderscheiden met een stijl die even eigenzinnig als virtuoos is. (...) Altijd overheerst een soort speelsheid. Nooit verzandt zijn spel in een dichte notenbrij, voortdurend klinkt hij transparant.'

Tussen zijn twee solo-albums in verscheen Taborn op alle grote podia en festivals met oa het trio met Thomas Morgan en Gerald Cleaver en in zijn Daylight Ghosts-kwartet met Chris Speed, Chris Lightcap en Dave King. Hij speelde pianoduetten met Vijay Iyer, werkte met Ches Smith en droeg bij aan Roscoe Mitchell's AACM tribute Bells for the South Side.

In de afgelopen tien jaar heeft Taborn zijn aanpak verfijnd en ontwikkeld en heeft hij met Shadow Plays nieuwe hoogten bereikt. Het is een live-opname in het Wiener Konzerthaus: in een volledig geïmproviseerd concert verkent hij klanken en stiltes, wervelende kleuren, dichtheden en vormen en creëert hij nieuwe muziek met zowel poëtische verbeeldingskracht als een ijzeren greep op zijn materiaal. Zijn intuïtie en ervaring leiden hem in de creatie van onvoorstelbare verhalen.

De uitmuntende vleugel en de perfecte akoestiek van de Toonzaal bieden hem de mogelijkheid om een nieuwe kroniek te scheppen.