Ter gelegenheid van de lancering van de publicatie Co-emerging Economies: Radical perspectives on post-anthropocentric economies, presenteren Baltan Laboratories, Future of Work en Gonzo Magazine een speciaal programma over hoe we onze relatie met de planeet kunnen herstellen in een economie waarin de behoeften van de mens niet langer voorop staan.
In het eerste deel van de avond geeft artistiek leider van Future of Work Foundation Olga Mink een inleiding op de publicatie en deelt Reon Brand zijn ideeën over de vier stromingen van sociale verandering en belicht hoe deze toekomstverhalen onvermijdelijk op een kruispunt uitkomen, waarin mensen gedwongen worden om grote ethische en economische dilemma's aan te pakken.
Het tweede deel van de avond kijken we naar de voorstelling ‘Exchange’ van The100Hands in samenwerking met Godelieve Spaas en Falk Hübner. Een groep dansers gaat op ontdekkingstocht en nodigt het publiek uit voor allerlei kinetische uitwisselingen. Om dit te doen, gebruiken ze hun lichaam, stevige kostuums en materialen zoals ballen en touwen om fysieke kracht over te brengen. Tijdens de machtsuitwisselingen stellen dansers vragen die wederkerigheid in interacties onderzoeken. Wie neemt, wie geeft, wie beslist, wie deelt, hoe wisselen we af? Deelnemers, makers en performers leggen gaandeweg samen verschillende aannames en ongeschreven regels over uitwisseling bloot en gaan met elkaar in gesprek over de wenselijkheid, werkzaamheid en waarachtigheid van alternatieve vormen van uitwisseling.
Deelnemers
Falk Hübner is lector Artistic Connective Practices bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Hij onderzoekt hoe kunstenaars en hun artistieke (onderzoeks)praktijken kunnen bijdragen aan de transformatie richting een duurzame en veerkrachtige samenleving.
The100Hands staat onder leiding van Mojra Vogelnik Škerlj en Jasper Džuki Jelen. Werkend vanuit dans, architectuur en psychologie maken zij fysieke, interactieve voorstellingen, waarbij verbinding (of het ontbreken daarvan) centraal staat: verbinding met jezelf, met de ander en met de omgeving. The100Hands is ervan overtuigd dat grote vraagstukken in de wereld hun oorsprong hebben in de relaties tussen mensen. Vanuit die gedachte is een doorlopend onderzoek naar intermenselijk contact de basis voor voorstellingen die allerlei vormen aannemen.
Godelieve Spaas is lector nieuwe economie aan Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Haar onderzoeksgroep is een collaboratieve sociale praktijk waarin maken, dialoog, en onderzoek elkaar afwisselen en versterken.
Reon Brand is Design Principal - Foresight and Strategic Innovation bij Philips Experience Design. Hij is verantwoordelijk voor het verkrijgen van inzicht in opkomende toekomstrichtingen voor de Philips Strategic Company Innovation. In juni 2019 publiceerde Brand zijn nieuwste onderzoek genaamd Co-Emerging Futures, een model dat kijkt naar opkomende ontwikkelingen in tijden van ingrijpende wereldwijde uitdagingen.
Olga Mink is artistiek directeur van de Future of Work Foundation en werkt als extern onderzoeker bij het lectoraat Nieuwe Economie bij Avans. Tot 2022 was ze directeur van Baltan Laboratories in Eindhoven. Olga stelde samen met Reon Brand het boek Co-emerging Economies samen.
Elise Talgorn is een ontwerponderzoeker die geïnteresseerd is in nieuwe methoden om positieve toekomsten op gang te brengen. Ze gelooft dat de vonk tussen analytische logica en emotionele intuïtie de sleutel is tot het bedenken van nieuwe maatschappelijke, technologische en economische realiteiten. Ze ontwikkelt participatieve processen op basis van systemisch ontwerp en storytelling om multidisciplinaire denkers te betrekken - de resultaten variëren van ontwrichtende innovatie tot een mentaliteitsverandering in de richting van meer empathie voor mensen en de planeet. Elise werkt als senior design strateeg bij Philips Experience Design en als research fellow bij de TUDelft.
Als muziekjournalist behandelt René van Peer in zijn geschriften de meest uiteenlopende onderwerpen en genres. Zijn werk is gepubliceerd door kranten en tijdschriften in eigen land, waaronder het left field muziektijdschrift Gonzo (circus), en internationaal door Musicworks (Canada) en Leonardo Music Journal (VS). Hij schreef een boek met interviews met geluidskunstenaars voor Het Apollohuis, het Eindhovense trefpunt voor verkennende kunst en muziek en interdisciplinair werk. Hij leverde een aantal jaren inhoudelijke bijdragen voor VPRO-radioprogramma's en initieerde en onderzocht een 11 uur durende marathonuitzending over muziek en natuur. Hij schrijft teksten voor het magazine van het Concertgebouw, het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ en het Holland Festival. Voor de laatste twee doet hij ook publiekspresentaties.
Dank aan: Avans, Philips Experience Design, Avans University of Applied Sciences, Gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Wil jij dit publieksprogramma bijwonen? Meld je dan hier aan!