Brahms Requiem: Capella Brabant

Capella Brabant in dialoog met de kunstwerken van Cecilia Rebergen
Muziek, Beeldende kunst
Tickets
Datum 25-09
Prijs € 22,-
Locatie Kunstruimte
Brahms Requiem: Capella Brabant

Klassieke muziek en hedendaagse kunst komen samen in deze bijzondere voorstelling van Capella Brabant in samenwerking met kunstenaar Cecilia Rebergen. Al wandelend door de tentoonstelling ervaart het publiek een spectaculaire uitvoering van Johannes Brahms’ meesterwerk Ein deutsches Requiem uit 1868.
 
Over Brahms’ Ein deutsches Requiem

Deze beroemde treurmis neemt een bijzondere plek in binnen de muziekgeschiedenis, omdat Brahms hierin op een onconventionele manier omging met het idee van een requiem. Hij componeerde het niet voor de overledenen, zoals gebruikelijk was, maar voor de nabestaanden. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden. Bovendien gebruikte hij Duitse vertalingen van het Oude en Nieuwe testament en apocriefe boeken in plaats van het traditionele Latijns, waardoor de toehoorders de tekst konden verstaan. Het werk kreeg de titel Ein deutsches Requiem, vanwege de taal, maar Brahms zelf had het liever ‘een menselijk requiem’ genoemd. 

Over Cecilia Rebergen – Tangled up in Words
Het werk van Cecilia Rebergen gaat over de betekenis van schrift. Zij deed jarenlang onderzoek naar (oude) schriften waar de betekenis vaak niet of alleen deels van bekend is. Deze schriften komen terug in haar grootschalige sculpturen, wandwerken en schilderijen. Wat is de betekenis van deze mysterieuze tekens? Wie schreef en las deze teksten en wat vertellen ze ons nu? Cecilia creëert in haar sculpturen een wirwar van schriften. Zonder hun inhoudelijke betekenis gaat de aandacht uit naar vormen, ritmes en herhalingen en ontstaat een soort universele taal. Meer over de tentoonstelling
 
Tijdens de voorstelling gaat het koor een dialoog aan met de verschillende werken in de ruimte. De tijdsduur van de muziek brengt een andere concentratie op de kunstwerken teweeg en geeft nieuwe betekenis aan de visuele ervaring.

Artistiek leider: Marc Versteeg
Regie: Lieve van Tuijl

Bestel tickets

Datum 25-09
Tijd 12:00
Locatie Kunstruimte
Zaal Grote Ruimte