Bianca Tangandeprijs

Fang Mij & Shirley Welten
Beeldende kunst

3 december t/m 15 januari
Opening: zaterdag 3 december, 16:00 - 18:00 

Gratis
Datum 3-12
Prijs Gratis
Locatie Kunstruimte
Bianca Tangandeprijs

Thuisbasis

De Willem II Fabriek is al jaren een thuis voor Bossche kunstenaars. Atelierruimtes worden intensief gebruikt en kunst wordt hier tentoongesteld. Ook de in 2019 overleden kunstenaar Bianca Tangande had hier haar atelier. Zij was een van de eerste kunstenaars die op deze plek een atelier betrok en werkte er bijna veertig jaar. Bianca speelde een belangrijke rol in het culturele leven van ’s-Hertogenbosch en wist mensen te verbinden en enthousiasmeren voor de kunsten. In het kader van de eenmalige Bianca Tangandeprijs organiseert Willem Twee Kunstruimte de tentoonstelling Thuisbasis. Een ode aan Bianca, maar ook aan de Bossche kunstenaarsgemeenschap. In deze duotentoonstelling is werk te zien van Fang Mij en Shirley Welten. Zij werden door het curatorenteam van Willem Twee muziek en beeldende kunst als winnaars geselecteerd. 

Fang Mij onderzoekt in haar werk haar eigen afkomst en identiteit. Haar familie komt oorspronkelijk uit een dorpje, hoog in de Chinese bergen. Ze is geïnspireerd door de plaatselijke sjamanistische traditie, waarvan ze enkele rituele ceremonies heeft bijgewoond. In haar tekeningen en schilderijen combineert Fang Mij kleurrijke structuren en weefsels in aquarel, potlood en marker. Ze studeerde aan AKV St. Joost in ‘s-Hertogenbosch en werd dit jaar genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. 

Shirley Welten gebruikt persoonlijke belevenissen als inspiratiebron voor haar werk. In haar reizen (onder andere naar Oost-Europa en Rusland) zoekt Welten naar plekken die haar gevoelens geabstraheerd uitdrukken. Deze gevoelens legt ze vast in analoge fotografie, veelal op groot formaat. Haar werk gaat over menselijkheid en emoties, maar in haar poëtische beelden van landschappen en gebouwen is de mens echter altijd afwezig. Welten studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch.   

Thuisbasis staat voor ‘s-Hertogenbosch als stad met een levendig kunstklimaat, een stad met verschillende kunstcentra waar Willem Twee er één van is. Maar bovenal voor de kunstenaars die hier wonen en werken. 

De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door het Hermes Cultuurfonds, het Noordbrabants Genootschap en particuliere begunstigers. Met dank aan de familie van Bianca Tangande. 

Curator: Haiko Sleumer 

Bestel tickets

Datum 03-12
Tijd 09:00
Locatie Kunstruimte