DUO! Jeroen van Vliet / Mete Erker + Arve Henriksen / Ruben Machtelinckx

Jazzinteractie in de meest kale vorm: het duet
Muziek, Jazz
Tickets
Facebook event
Datum 17-03
Prijs € 15,00
Locatie Toonzaal
DUO! Jeroen van Vliet / Mete Erker + Arve Henriksen / Ruben Machtelinckx

Jazz is de muziek van nu, van dit moment, van het spontane. Daarom is het gesprek in goede geïmproviseerde muziek altijd spannend: niemand weet wie in welke richting wordt geduwd, hoe en wat er wordt geantwoord en wanneer de meest bijzondere momenten tot je komen. Of wanneer het mislukt, want ook daarin ligt de opwinding. In de serie DUO beleven we de jazzinteractie in de meest kale vorm: het duet. Dit keer met onder meer de internationaal gelauwerde trompettist Arve Henriksen met de Belgische gitarist Ruben Machtelinckx. En een tandem die al ruimt dertig jaar samenwerkt: Jeroen van Vliet en Mete Erker.

Jeroen van Vliet & Mete Erker
Dat goede vrienden die na ruim dertig jaar het podium gedeeld hebben nog lang niet uitgespeeld zijn, bewijst het
kersverse laatste album 'in'. De muziek van dit duo is beeldend en poëtisch. Soms is ze wrang, maar nooit vanuit donkerte. Schoonheid voert de boventoon, en verstopt in de binnenstemmen zit de tegenkleur. Het complementaire individuele spel en de intense interactie tussen beide musici vormt de grote kracht en maakt dat de muziek bij je binnenkomt.
De composities zijn opnieuw van de hand van Mete en Jeroen en vormen een uitgewogen en bevlogen muzikale reis langs verschillende binnenwerelden. De muziek klinkt donker, dan weer helder, vaak emotioneel, en soms ook licht.  Het individuele spel van Jeroen van Vliet en Mete Erker is volledig complementair. De intense interactie tussen de musici is steeds voelbaar en hoorbaar. Dit vormt hun grote kracht.

Jeroen van Vliet (piano), Mete Erker (saxofoon)

 

Arve Henriksen & Ruben Machtelinckx
Arve Henriksen is een van 's werelds zachtste, liefste en puurste trompettisten. Hij bracht meer dan een dozijn albums uit onder zijn eigen naam, meestal onder het uitzonderlijke label Rune Grammofon. Hij maakte deel uit van projecten van onder meer Christian Wallumrød, Trygve Seim en Trio Mediæval, die een thuis vonden bij ECM. Hij is ook lid van het avant-garde kwartet/trio Supersilent.
Een ideale partner voor de super authentieke Ruben Machtelinckx die al een decennia een bijzonder pad bewandeld als gitarist/componist in de Belgische en Europese geïmproviseerde muziek. In 2020 won hij de Klara Award voor Best Belgian Jazz release voor zijn nieuwste plaat: Porous Structures. Tussendoor waren er samenwerkingen met Øyvind Skarbø, Nils Økland, Niels Van Heertum, Ingar Zach. Duo’s lijken gitarist Ruben Machtelinckx goed te passen, Na projecten met Thomas Jillings (Linus), Karl Van Deun en Frederik Leroux (Poor Isa), is er nu een project met de Noorse koperblazer Arve Henriksen.

Arve Henriksen (trompet), Ruben Machtelinckx (gitaren)
 

Bestel tickets

Datum 17-03
Tijd 20:30
Locatie Toonzaal
Zaal Foyer + Toonzaal